Koronakriza srušila prihode

DRUGI REBALANS Proračun Grada Rijeke dodatno smanjen za 30-ak milijuna kuna

Damir Cupać

Pred gradskim vijećnicima uskoro proračun za 2021. godinu / Foto D. ŠKOMRLJ

Pred gradskim vijećnicima uskoro proračun za 2021. godinu / Foto D. ŠKOMRLJ

Svi kojima je zabranjen rad neće plaćati zakupninu u gradskim poslovnim prostorima, ali ni komunalnu naknadu. Oni koji bilježe pad prihoda bit će oslobođeni plaćanja dijela zakupa i komunalne naknade



RIJEKA Gradonačelnik Vojko Obersnel najavio je da će Gradskom vijeću proslijediti na prihvaćanje proračun za 2021. godinu, ali i drugi rebalans ovogodišnjeg kriznog proračuna koji je dodatno smanjen za 30-ak milijuna kuna u odnosu na prvi rebalans iz srpnja 2020. godine i sada ukupno iznosi oko 1,1 milijardu kuna.


Veći cenzus za umirovljenike kako bi dobili poklon-bon


Riječki gradonačelnik je najavio i promjenu odluke o pomoći riječkim umirovljenicima koja bi se korigirala na način da se poveća broj onih koji će dobiti poklon-bonove.
​- Do sada je cenzus bio 1.700 kuna, ali pokušat ćemo pronaći prostor i povećati cenzus kako bismo u ove dane razveselili što veći broj riječkih umirovljenika s malim primanjima, najavio je Obersnel.

 


Tzv. tehnički rebalans




– Osnovni razlog za donošenje drugog brebalansa je usklađenje plana s dosadašnjim ostvarenjem i očekivanim ostvarenjem do kraja godine. Stoga on predstavlja tzv. tehnički rebalans proračuna kojim se usklađuje dosadašnje ostvarenje prihoda i rashoda s procjenom ostvarenja do kraja 2020. godine te se sukladno tome predlažu izmjene plana na pojedinim stavkama prihoda i rashoda proračuna. Razvoj situacije s epidemijom je i dalje neizvjestan. Vlada RH ponovno uvodi strože mjere i ograničenje rada za pojedine djelatnosti što će imati negativne ekonomske posljedice te će ponovo biti nužne mjere pomoći onima koji su pogođeni, a što će se zasigurno odraziti na proračun. U takvim uvjetima su procjene o ostvarenju prihoda i rashoda proračuna vrlo neizvjesne i podložne promjenama koje nije moguće u potpunosti predvidjeti. Drugim rebalansom predlažu se prihodi i primici u iznosu od 1.092.065.513 kuna, što predstavlja smanjenje za 33.601.596 kuna, odnosno za tri posto u odnosu na dosadašnji, tj. tekući plan za 2020. godinu, a rashodi i izdaci proračuna se predlažu u iznosu 1.112.900.000 kuna, što predstavlja smanjenje za 33.500.000 kuna, odnosno za 2,9 posto u odnosu na tekući plan koji je usvojen prvim rebalansom, s uključenim naknadno izvršenim preraspodjelama, pojasnio je Obersnel.



Riječki gradonačelnik ocijenio je da situacija ni u kojem smislu nije ohrabrujuća zbog relativno velikog broja zaraženih koronavirusom.


– Potrebno je odgovorno ponašanje svih nas. Možemo raspravljati jesu li mjere trebale biti donesene prije ili kasnije, možemo raspravljati jesu li dobre ili loše, ali ne preostaje nam ništa drugo nego ih ispoštovati i odgovorno se ponašati jer se jedino tako može spriječiti širenje epidemije, uvjeren je Obersnel. On je još jednom podsjetio na pomoć koju Grad Rijeka daje poduzetnicima.


Pomoć riječkom KBC-u

Budući da neprestano raste broj oboljelih od koronavirusa, Grad Rijeka će pomoći KBC-u Rijeka u nabavci potrebne opreme.
– Ponudili smo kupnju respiratora, ali su nam u KBC-u rekli da ih imaju dovoljno te da im trebaju monitori za praćenje vitalnih funkcija. Osigurali smo 200.000 kuna za nabavku osam takvih uređaja i nadam se da će što prije stići u riječki KBC. Ako bude potrebe, pomagat ćemo i dalje, obećao je gradonačelnik Vojko Obersnel.

 


Komunalne akcije


– Svi kojima je zabranjen rad neće plaćati zakupninu u gradskim poslovnim prostorima, ali ni komunalnu naknadu. Oni koji bilježe pad prihoda bit će oslobođeni plaćanja dijela zakupa i komunalne naknade, a zahtjeve će moći predati elektronskim putem. Rijeka plus će iste mjere primijeniti na svoje korisnike koji rade na tržnicama. Budući da će se pomoć realizirati u siječnju 2021. godine za prosinac ove godine, vidjet ćemo hoće li nam to nadoknaditi Vlada koja je najavila da će poduzetnicima nadoknaditi zakup. Sve mjere vrijede do kraja ove godine, ali kako sada stvari stoje, vjerojatno ćemo ih produžiti, pesimističan je Obersnel.



Riječki gradonačelnik osvrnuo se i na plan malih komunalnih akcija po mjesnim odborima koji je zbog koronakrize smanjen na najmanju moguću mjeru u 2020. godine jer se od preko 11 milijuna kuna realiziralo tek oko 350.000 kuna.


– Riječ je o sredstvima koja se prikupljaju preko komunalne naknade. Nakon izbijanja pandemije i lockdowna u proljeće dogovorili smo da će se završiti započeti projekti, dok će se sve ostalo prebaciti u 2021. gpodinu. Od prvotno planiranih 11,8 milijuna kuna, potrošeno je 340.000 kuna. Ostalih 11,5 milijuna kuna prebacit će se za realizaciju u 2021. godini, kazao je Obersnel.