Grad Krk

Ažurirane odluke o plaćanju: Izostanak iz vrtića zbog korone smanjuje cijenu kao i ostale bolesti

Mladen Trinajstić

Ilustracija / Foto Mladen Trinajstić

Ilustracija / Foto Mladen Trinajstić

Spomenutim se prijedlogom od predstavnika osnivača te odgojno-obrazovne ustanove sad silom prilika tako namjerava i formalno izregulirati epidemijskim okolnostima prilagođeniji model mjesečnog plaćanja boravka djece u vrtiću...



KRK – S obzirom na trenutačne pandemijske okolnosti te posljedično sve učestalije potrebe odlaska u samoizolaciju pojedinih polaznika krčkog Dječjeg vrtića »Katarina Frankopan«, često i cijelih njihovih odgojnih skupina, krčki je gradonačelnik Darijo Vasilić sa suradnicima napravio nacrt odluke o smanjenju cijene i oslobađanju obveze plaćanja korištenja uslugama te odgojne ustanove, u slučaju zaraze koronavirusom, odnosno izrečenih mjera samoizolacije. Spomenutim se prijedlogom od predstavnika osnivača te odgojno-obrazovne ustanove sad silom prilika tako namjerava i formalno izregulirati epidemijskim okolnostima prilagođeniji model mjesečnog plaćanja boravka djece u vrtiću, u dijelu koji snose »korisnici« njegovih usluga, konkretnije roditelji mališana.


Minus 25 posto


Po novorazmatranom modelu izdvojeni slučajevi bolesti COVID-19, odnosno izrečene mjere samoizolacije pojedinih mališana ubuduće će se tretirati kao i sve ostale bolesti prema odlukama o mjerilima za naplatu usluga od roditelja, tj. korisnika usluga. A to drugim riječima znači i da bi se za sve dane kada dijete zbog bolesti odsustvuje iz vrtića, iznos dnevnog roditeljskog sudjelovanja u mjesečnoj ekonomskoj cijeni vrtićkih usluga umanjivao za 25 posto. U slučajevima nemogućnosti provođenja odgojno-obrazovnog rada zbog izricanja mjere samoizolacije cijeloj odgojno-obrazovnoj skupini, mjesečna cijena za roditelje, tj. korisnike usluga obračunavala bi se pak sukladno broju dana korištenja vrtićkim uslugama.


Osim o novinama u načinu plaćanja vrtićkih usluga u uvjetima pandemije, krčki je gradonačelnik usvojio i prijedlog nove Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o nagrađivanju sportaša s područja Grada Krka, a sve s ciljem izmjene načina nagrađivanja onih sportaša koji su, temeljem rješenja Hrvatskog olimpijskog odbora, ostvarili pravo na svoju »kategorizaciju«. Odsad će se tako najuspješnije krčke sportašice i sportaše koji svojim ostvarenjima zasluže uvrštenje u kategoriju vrhunskih sportaša (prve, druge i treće kategorije) nagrađivati godišnjom stipendijom u iznosu od 9.600 kuna, umjesto dosadašnje potpore u vrijednosti od 7.000 kuna.


Više stipendije




One pak koji temeljem strogih kriterija HOO-a zasluže titulu vrsnih sportaša (četvrte kategorije), Grad Krk će nagrađivati i u sportskom napredovanju pomagati godišnjom stipendijom u vrijednosti od 7.200 kuna, umjesto dosadašnje potpore u iznosu od 5.000 kuna. A daroviti sportaši (pete i šeste kategorije) ubuduće će pak moći računati na Gradsku godišnju sportsku stipendiju u iznosu od 4.800 kuna, 1.800 tisuća kuna veću u odnosu na stipendiju koja je za tu kategoriju dosad bila propisana. Treba reći i da će se isplaćivanje ovih vrsta stipendijskih potpora ubuduće činiti u formi mjesečne naknade, a ne kao dosad, u vidu jednokratne isplate. Pravo na dodjelu navedenih financijskih potpora imat će svi sportaši s prebivalištem na području grada Krka, kao i oni koji nastupaju za sportska udruženja ili klubove sa sjedištem na području te otočne jedinice lokalne samouprave.