AMERIČKI IZBORI

Ovo bi morao biti Trumpov kraj: Biden preokrenuo u Pennsylvaniji, sve bliži je ulasku u Bijelu kuću

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Pobjeda u toj državi donijela bi Bidenu 20 elektorskih glasova, čime bi prešao čarobnu granicu od 270 elektora



WASHINGTON,– Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden u petak je preuzeo vodstvo nad republikanskim predsjednikom Donaldom Trumpom u saveznim državama Pennsylvaniji i Georgiji, a time je stigao na korak do ukupne pobjede na izborima.


Biden trenutno ima 253 elektora u odnosu na Trumpovih 214. Osvoji li Pennsylvaniju, koja daje 20 elektora, skupit će ih više od 270 dovoljnih za pobjedu. Ako pak osvoji Georgiju, sa 16 elektora, nedostajat će mu ih samo nekoliko, a vodi još i u Nevadi i Arizoni, pa bi njegova pobjeda time postala veoma izgledna.


Trumpu za pobjedu treba pobjeda u Pennsylvaniji i Georgiji, te da prestigne Bidena u Nevadi i Arizoni, koju je dio medija ranije već pripisao demokratskom kandidatu. Bivši američki potpredsjednik u Arizoni ima 47 tisuća, a u Nevadi 11,5 tisuća glasova prednosti.




Biden ima 1097 glas više u Georgiji, saveznoj državi u kojoj demokratski kandidat nije pobijedio od Billa Clintona 1992. godine, a prebrojavanje glasova tamo se nastavilo u petak.


Državni tajnik te savezne države kasno u četvrtak je objavio da se treba prebrojati još 14 tisuća glasova, no trend je na strani Bidena, posebno jer je velik dio preostalih glasova iz Atlante, najvećeg tamošnjeg grada. Dužnosnici prognoziraju da će se rezultati u Georgiji i Pennsylvaniji do kraja prebrojati u petak.


Kako javljaju američki mediji, prema najnovijim podacima Biden je u Pennsylvaniji u prednosti ispred Trumpa za 5587 glasova.


Pobjeda u toj državi donijela bi Bidenu 20 elektorskih glasova, čime bi prešao čarobnu granicu od 270 elektora. Biden do sada ima 253 ili 264 elektorska glasa, jer mu neki mediji već priznaju Arizonu, a neki ne. Trump stoji na 214.


Demokratski kandidat također je u petak prešao u vodstvo i u Georgiji za nešto više od 1000 glasova.


Trumpov put za ostanak u Bijeloj kući sada izgleda daleko teži: mora osvojiti i Pennsylvaniju i Georgiju te preteći Bidena ili u Nevadi ili u Arizoni. Biden je zadržao i tijesnu prednost u Arizoni i Nevadi. U Arizoni vodi za oko 47.000 glasova, a u Nevadi za oko 11.500.


Georgija i Pennsylvanija očekuju da će u petak završiti prebrojavanje glasova, dok će ono u Arizoni i Nevadi potrajati još danima.


Trump (74) je rano u petak objavio nekoliko tvitova, ponovivši svoje ranije tvrdnje. „Ja lako pobjeđujem za predsjednika Sjedinjenih Država legalnim glasovima”, poručio je, ne navodeći dokaze da je na izborima bilo nezakonitosti.


Twitter je objavu označio kao vjerojatno obmanjujuću, kao i mnoge druge Trumpove objave nakon izbora.


Trump je u četvrtak navečer iz Bijele kuće ponovno poručio da su mu ukrali izbore.


„Oni pokušavaju namjestiti izbore i mi to ne možemo dopustiti”, ustvrdio je, u govoru dugom 15 minuta u sobi za briefinge, i potom otišao ne želeći odgovarati na pitanja.


Biden je na to odgovorio putem Twittera: „Nitko nam neće oduzeti našu demokraciju. Ni sada, ni ikada”.