Zajednička borba

“Europa se okreće brzim testovima i praćenju kontakata, cjepivo u najboljem slučaju u travnju”: Večeras sastanak čelnika zemalja EU

Hina

Ursula Von der Leyen / Foto Reuters

Ursula Von der Leyen / Foto Reuters

Michel kaže da je PCR testove, koji su dosad bili favorizirani i koji daju pouzdane rezultate, potrebno dopuniti s antigenskim testovima, koji, iako su manje pouzdani, donose rezultate u roku od 15 minuta



Čelnici 27 država članica EU-a raspravljat će u četvrtak navečer na virtualnom sastanku na vrhu o sve goroj epidemiološkoj situaciji i o koordinaciji mjera za borbu protiv pandemije koronovirusa.


Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel traži odlučnu akciju na europskoj razini temeljenu na dva stupa: testiranju i praćenju kontakata i cjepivima.


Budući da cjepivo protiv covida-19, prema predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen, neće biti dostupno u najboljem slučaju prije travnja sljedeće godine, EU stavlja naglasak na brze testove i praćenje kontakata zaraženih.




Michel kaže da je PCR testove, koji su dosad bili favorizirani i koji daju pouzdane rezultate, potrebno dopuniti s antigenskim testovima, koji, iako su manje pouzdani, donose rezultate u roku od 15 minuta te stoga omogućuju brže i lakše utvrđivanje pojedinaca koji su nositelji virusa i zarazni, posebno kada su asimptomatski.


Europska komisija je u srijedu predložila niz mjera za usporavanje širenja koronavirusa, koje između ostaloga uključuju masovnije i brže testiranje, pripremu kampanje cijepljenja, te učinkovite i interoperabilne aplikacije za praćenje kontakata.


Komisija preporučuje širu uporabu antigenskih testova koji daju brze rezultate te poziva zemlje članice da do sredine studenoga izrade nacionalne strategije testiranja.


Komisija će mobilizirati 100 milijuna eura za izravnu i brzu nabavu antigenskih testova.


Michel želi da čelnici na samitu, koji počinje u 18,30 sati, razgovaraju o tome kako zajednički osigurati brze testove, jedinstven pristup upotrebi tih testova i međusobno priznavanje rezultata tih testova u kontekstu putovanja diljem Unije.


Cilj je također razviti zajednički pristup cjepivima, uključujući  i kriterije za distribuciju cjepiva između država članica te utvrditi  zajednički popis prioritetnih skupina za cijepljenje.