Izbori za Glavni odbor i Predsjedništvo SDP-a

Primorski SDP nadjačao kontinentalne snage u Ličko-senjskoj županiji

Marin Smolčić

Tomislav Zrinski

Tomislav Zrinski

Ovome se ne treba čuditi jer je i novi-stari predsjednik Županijske organizacije Tomislav Zrinski na tu funkciju izabran još u svibnju, ali se u medijima to nije niti spoominjalo



Zbog unutarstranačkih izbora za šefa SDP-a, sasvim „ispod radara“ prošli su nedavno održani izbori za Glavni odbor i Predsjedništvo SDP-a u Ličko-senjskoj županiji.


Ovome se ne treba čuditi jer je i novi-stari predsjednik Županijske organizacije Tomislav Zrinski na tu funkciju izabran još u svibnju, ali se u medijima to nije niti spoominjalo.


-Stranka je bila zauzeta izborima za čelna mjesta na nacionalnoj razini pa smo, medijski gledano, sve ovo ostavili po strani. Za čelno mjesto županijske organizaciji sam se kandidirao samo ja i za mene je glasovalo 99,2 posto  članova izašlih na izbore. Na nedavnim izborima u Glavnom odboru SDP-a našu će županiju predstavljati Lidija Pemper iz Novalje, koja je dobila povjerenje od 71 posto SDP-ovaca koji su sudjelovali na tim izborima, dok je  njezina protukandidatkinja Natalija Božičević iz Vrhovina  dobila povjerenje 25 posto  članova SDP-a sa pravom glasa. Dobar rezultat dobio je i Dean Orlić iz Senja sa povjerenjem 59 posto ličko-senjskih SDP-ovaca. Znatno lošije su prošli naši stranački kolege iz Like, pri čemu je Darko Banić iz Gospića dobio 25 posto glasova, Krešimir Čulinović iz Plitvičkih jezera osam posto i Vlado Orešković iz Perušića  sa nešto više od sedam  posto osvojenih glasova, rekao nam je predsjednik ŽO SDP-a Ličko-senjske županije Tomislav Zrinski.




Na ovaj je način primorski dio SDP-a predvođen Tomislavom Zrinskim odnio značajnu prevagu u odnosu na kontinentalni dio županije i lokalno vlada ovom političkom strankom. Ličani gube politički primat i u  HDZ-u jer je predsjednik Županijskog ogranka Marijan Kustić iz Novalje, HNS vodi Krunoslav Tomljanović također Senjanin. Jedina lička politička uzdanica je predsjednik HSS-a Zlatko Fumić, predsjednik Županijske organizacije ove stranke i gradonačelnik Brinja.


Kako nas je izvjestio Tomislav Zrinski u tijeku su pripreme po kojima bi SDP do konca godine treba istaknuti  kandidate  za mjesta načelnika općina, gradonačelnike i župana ličko-senjskog. U tom kontekstu vlada prava „gužva pred golom“ i neizvjesnost jer se u trenutnoj konstalaciji političkih snaga i boja nije profilirao niti jedan lokalni političar dovoljno jak da bi osvojio novi mandat župana. Slično je i u većini gradova i općina. Sudeći po vrlo skromnom političkom rejtingu SDP-a u nekim lokalnim sredinama na ovim prostorima, ponegdje će  kandidati ove stranke za čelna mjesta sasvim izostati.