Riječki napadač

FILIP DANGUBIĆ: Kako sam zabio Steaui? Samo sam zatvorio oči i postavio glavu ha, ha, ha…

Ivan Volarić

Filip Dangubić/AFC CHINDIA TARGOVISTE

Filip Dangubić/AFC CHINDIA TARGOVISTE

Kada sam čuo veselje naših navijača znao sam da je lopta ušla u mrežu i počeo sam slaviti. Pratilo nas je na stadionu stotinjak navijača. Mislim da Chindija nikada nije uzela bod kod Steaue - kaže riječki napadač u redovima rumunjskog prvoligaša



RIJEKA Filip Dangubić (24) vratio se pogocima u službenim utakmicama nakon što je krajem rujna prošle godine u dresu Spartaka iz Trnave postigao »hat-trick« niželigašu Jacovcu u šesnaestini finala Kupa Slovačke. Riječki napadač ove je zime napustio Trnavu i svoju sreću potražio u redovima rumunjskog prvoligaša Chindije iz Trgovišta. U trećem nastupu za Chindiju Dangubić je zabio prvijenac.  Efektno je u 90. minuti glavom zatresao mrežu FCSB-a, bivše Steaue, na stadionu na kojem se nekada slavio i klupski naslov prvaka Europe. Dangubićev pogodak donio je Chindiji veliki bod u borbi za ostanak kod uglednog domaćina.


– Prije svega, ovaj pogodak mi puno znači jer mi se napokon otvorilo. Kao da mi je pao kamen sa srca… – govorio je dan nakon velikog uspjeha Chindije junak prvoligaša iz Trgovišta, grada od 90 tisuća stanovnika na sjeveru Vlaške, odnosno grada otprilike na pola puta od između Bukurešta i Brašova. – Drago mi je i zbog toga jer sam ekipi donio važan bod u borbi za ostanak u ligi. To je ipak bila utakmica u kojoj nismo puno očekivali, oni su prema očekivanjima dominirali cijelu utakmicu, bolji su od nas. Mi smo, međutim, uzeli bod golom u zadnjoj minuti. Tim slađe! Baš sam jako zadovoljan.


Povijesni bod


Dangubić je poentirao atraktivno glavom što nije njegova uža golgeterska specijalnost.




– Istina, golovi glavom i nisu baš neka moja karakteristika. Međutim, našao sam se u pravo vrijeme na pravom mjestu. Samo sam zatvorio oči i postavio glavu ha, ha, ha… Kada sam čuo veselje naših navijača znao sam da je ušla u mrežu i počeo sam slaviti. Pratilo nas je na stadionu stotinjak navijača. Nisu to neki ultrasi, već ajmo reći obični navijači. Međutim, vjerno nas prate. Njima je ovaj remi jako puno značio. Mislim da Chindija nikada nije uzela bod kod Steaue, a posebno ne u situaciji kada je svaki bod dragocjen u borbi za ostanak.


Chindija je definitivno jedan od autsajdera u rumunjskoj prvoligaškom društvu, ostanak u ligi u Trgovištu bi se doživio kao ogroman uspjeh.


– Glavni cilj je ostanak u ligi. Međutim, ideja je da, ukoliko se uspije izboriti ostanak, počne više ulagati u pojačanja i u nogomet općenito. Glavni sportovi u gradu su odbojka i košarka i tu se trenutno najviše ulaže. Međutim, gradi se novi stadion, ulaže se sve više…


Rumunjska je treće inozemno Dangubićevo odredište nakon Slovenije i Slovačke.


– Trebala mi je promjena. U Slovačkoj sam počeo igrati veznog igrača i gubiti svoj indetitet kao napadač. Budući da nisam igrao u napadu, nije ni bilo golova. Imao sam osjećaj da se polako gubim u nogometu, ipak cijeli život igram i treniram za golove, a onda me stave u vezni red… To mi jednostavno nije odgovaralo. U Chindiji ponovno igram napadača, zabio sam gol u trećem nastupu. Upravo to mi je trebalo, jedna ekipa u kojoj ću dobiti priliku u vršku napada pokazati što mogu. Kvaliteta lige? Rekao bih da je rumunjska liga ipak kvalitetnija od slovačke. Sigurno je puno praćenija, kada je riječ o gledanosti na tribinama, ali i po medijskom praćenju.


Josip Ivančić


Zanimljivo je da je Dangubića u Trgovištu dočekao Josip Ivančić, napadač s kojim je svojevremeno dijelio svlačionicu u drugoj momčadi Rijeke.


– Budući da nisam prošao pripreme, uglavnom ulazim s klupe, a on je – standardan. Doduše, protiv FCSB-a je igrao na krilu, a inače igra prvu špicu. Na neki način smo konkurenti, no mislim da možemo igrati zajedno i dobro se nadopunjavati jer smo takvi tipovi igrača da odgovaramo jedan drugome. Barem je tako bilo u Rijeci II – objašnjava Dangubić čija karijera je puna preokreta, uspona i padova.U Sloveniji je igrao sjajno pa prešao u Spartak iz Trnave gdje je bio osuđen na sporedne uloge. Na posudbi u Senici je ponovno dobro igrao, no povratak u Trnavu značio je novi ulazak u slijepu ulicu.

Rumunjska je možda prilika da njegova karijera konačno doživi svojevrsnu »eksploziju«.


– Iskreno se nadam da će to biti ta epizoda koja će me napokon dignuti. U Sloveniji je sve krenulo kako treba, no povratkom u Rijeku sve je opet stalo. Nisam šest mjeseci igrao. U Slovačkoj se nisam uspio nametnuti kako sam planirao, zapravo u Senici sam igrao špicu, a u Spartaku su me počeli stavljati u vezu gdje se nisam najbolje snašao. I to se osjetilo na mom učinku i igrama. Nadam se da će Rumunjska biti prekretnica što se tiče karijere, barem u onom obliku u kojem ja to očekujem – rekao je Dangubić.



 Filipov otac Boban dugogodišnji je liječnik prvoligaša s Rujevice gdje se puno toga promijenilo u posljednje vrijeme kada je u pitanju tretman domaćih igrača poniklih u vlastitom omladinskom pogonu.– Drago mi je vidjeti da se daje prilika mladim igračima. Mislim da bi čak moglo i više. U svakom slučaju mislim da je pravi put što se pruža više prostora svojim igračima. Uostalom, koji je smisao škole nogometa ako u klubu nemaju povjerenja u svoju djecu – rekao je Dangubić.