Đir po tržnici

Bogata ponuda na riječkoj placi: Bistrice idealne za pekmez od 6 do 10 kuna

Slavica Kleva

Foto Slavica Kleva

Foto Slavica Kleva



RIJEKA – Glavna riječka tržnica obiluje dobrom ponudom voća, grožđa (16 kuna kilogram), smokava (20 kuna za 40 dag), domaćih jabuka (10 kuna kg), šumskih jagoda (15 kuna za 20 dag), ribizla (posudica 20 kuna), borovnica (20 kuna za 20 dag), krušaka (12-14 kuna kilogram), šljiva. Upravo su šljive ove godine dobro rodile, pogotovu sorta bistrica koja ne samo da je slatka, nego i izvrsna za razne pripravke, u prvom redu pekmez.


Cijena joj varira, na tržnici Brajda kilogram je 10 kuna, dok je na centralnoj tržnici uglavnom 8 kuna, ali jučer smo zapazili na jednom štandu da se prodaje po 6 kuna. Uglavnom, šljiva je ubrana na istarskim poljima, neke su iz okolice Požege, ali ima i uvoznih koje se kvalitetom i okusom razlikuju.


Za one koji razmišljaju iskoristiti relativno jeftino voće, ali i pripremiti se za zimske dane, izrada pekmeza od šljiva ne traži veliki napor i trud, a s druge strane, otvoriti staklenku vlastito pripremljene slastice je vrijedno svakog uloženog sata. Za 5 kilograma šljiva dovoljno je 1 kg šećera, 2 limuna, ruma oko 2 dl i 2 do 3 vanilin šećera. Oprati, očistiti šljive od koštica, posložiti šljive u posudu u kojoj će se kuhati, pa posuti red šećera, pa opet šljive i preko noći ostaviti na hladnom da odstoji. Kuhati na srednje jakoj vatri i kad postane smjesa gusta, dodati oguljen i tanko narezan limun na ploške. Na samom kraju, kada pekmez s kuhače pada u komadima, dodati rum. U zagrijane staklenke uliti pekmez pa ih ostaviti u poluotvorenoj pećnici da se uhvati korica.