Smijeh kao lijek

5 dobrih starih komedija kojima se uvijek rado vraćamo: Filmske večeri ispunjenje smijehom

Dijana Ljubanović

gledanje_komedija

gledanje_komedija

Jeste li za dozu smijeha uz male ekrane?



Iako su u posljednje vrijeme u fokusu misterije i trileri, dobra stara komedija je filmsko štivo kojemu se uvijek rado vraćamo. Pogotovo kada je potreban poticaj za dobro raspoloženje. Možda ih već dugo niste gledali, ali vrijedi se prisjetiti ovih filmskih naslova koji popravljaju raspoloženje i izmamljuju osmijeh. Izdvojili smo pet komedija za filmske večeri kada nam je potrebno malo smijeha za bijeg od stvarnosti.


The first Wives Club


Još od, sada već davne 1996. godine, ovaj film i dalje oduševljava energijom i pričom koja je čisto uživanje. Film je nastao prema istoimenom romanu iz 1992. godine Olivije Goldsmith. Film je producirao Scott Rudin, a režirao Hugh Wilson. U njemu su Diane Keaton, Goldie Hawn i Bette Midler koje tumače tri razvedene žene koje se osvećuju bivšim muževima jer su ih ostavili zbog mlađih žena. U sporednim ulogama su Stephen Collins, Victor Garber i Dan Hedaya kao bivši muževi urnebesne trojke te Marcia Gay Harden, Elizabeth Berkley i Sarah Jessica Parker. Jaka imena i jaka priča koja nikada ne dosadi.


komedija_the_first_wives_club

The first Wives Club, foto/Wikipedia


The Heat


Akcija, komedija i krimi super zabavna priča iz 2013. koja i dalje drži pažnju. Govori o uštogljenoj FBI agentici Sarah Ashburn koja je prisiljena surađivati s bostonskom policajkom Shannon Mullins kako bi ušle u trag opakom narko vođi. Problem je u tome što ni jedna od njih nikad nije imala partnera, čak niti prijatelja, pa se navikavaju na novu dinamiku funkcioniranja u paru.


Trainwreck




Zabavna i otkačena priča o slobodoumnoj ženi neobuzdanog karaktera. Od djetinjstva je Amy otac govorio da je monogamija nerealan i neodrživ koncept odnosa. Danas, kao odrasla žena i urednica časopisa, ona živi promiskuitetnim životom i uživa u onome što smatra slobodom. Zabava je njezin način funkcioniranja. Non nađe se u neočekivanoj situaciji kada shvati da joj šarmantni i uspješni doktor Aaron Conners počinje osvajati srce! Amy počinje razmišljati da monogamni život možda ipak nije tako loš pa se nameće pitanje hoće li promijeniti svoje ponašanje kako bi održala vezu.


komedija_trainwreck_amy_schumer

Amy Schumer, foto/Wikimedia Commons


Harold and Kumar Go To White Castle


U ovoj komediji iz 2004. priča prati Harolda Leeja (John Cho) i Kumara Patela (Kal Penn) kada se nakon pušenja marihuane odluče uputiti u lanac brze hrane White Castle, a na putu naiđu na niz komičnih ljudi. U filmu su još i Fred Willard, Paula Garcés, Anthony Anderson, Dan Bochart, Ethan Embry, Jamie Kennedy, Bobby Lee, Christopher Meloni, Ryan Reynolds, Shaun Majumder, David Krumholtz, Eddie Kaye Thomas, Malin Åkerman i Neil Patrick Harris.


Juno


Juno ( Ellen Page) je tinejdžerka koja je slučajno ostala trudna sa svojim kolegom iz razreda Bleekerom (Michael Cera). Uz pomoć najbolje prijateljice Leah (Olivia Thirlby) Juno za svoju bebu pronalazi savršene roditelje: imućan par iz predgrađa Marka i Vanessu (Jason Bateman i Jennifer Garner), koji žele posvojiti dijete. Srećom, Juno ima potpunu podršku svojih roditelja (J.K. Simmons i Allison Janney) pri donošenju važnih odluka i odrastanju.