Neiskorišteni rifovi

Brian May i Tony Iommi već godinama šuškaju o suradnji: May tvrdi da još uvijek ima šanse za projekt

Sanda Milinković

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Gitaristi su se prvi puta udružili 2000. godine.



Od 2013. godine s nestrpljenjem iščekujemo potencijalnu suradnju između legendarnih gitarista grupe Queen, Briana Maya i Black Sabbathovog Tonyja Iommija.


Iako od te godine nisu napravili nikakav značajni pomak, May za Guitar World kaže da još uvijek postoji šansa za ostvarivanjem projekta.


“Više razgovaramo nego što radimo, ali puno razgovaramo. On je doista moj najdraži prijatelj sa scene i to već dugi niz godina. Mogao bih napisati knjige o Tonyju jer je naj… ne znam ni kako bih to opisao.




Znate, on je svijetlo s prekrasnom i dobronamjernom naravi i nevjerojatnim smislom za humor”, kazao je May o Tonyju.


Gitaristi su se prvi puta udružili 2000. godine kada je May gostovao na dvije pjesme Iommijevog solo albuma. Dvanaest godina kasnije, susreli su se nedugo nakon što je gitaristu Black Sabbatha dijagnosticiran rak.


Susret je doveo do rasprave kako bi se najbolje iskoristile zalihe neiskorištenih rifova Iommija.


“Kad sam se razbolio, Brian May me posjetio u mome domu u Lapworthu. Odsvirao sam mu neke svoje rock riffove koje nisam nikada stigao razviti ili sam ih odlučio ne iskoristiti. Kazao je da bi mogao nešto učiniti s njima”, kaže Iommi.


Tako su došli na ideju objaviti solaže i pustiti obožavateljima da ih dovrše.


“Jedna od ideja je da obožavatelji iskoriste rifove u svojim pjesmama, da vidimo što će smisliti. Na taj bi način efektivno snimali s Brianom i sa mnom”, dodaje Iommi.


“Čuo sam neke solaže koje Tony ima snimljene i pomislio da bi bilo super objaviti njihovu kompilaciju. Ideja je bila složiti rifove u forme da ljudi mogu složiti vlastite pjesme od njih. Mogli bi napraviti vlastitu glazbu s Tonyjem na gitari! Kako super!“, kaže May.


Ideja je ostala po strani idućih nekoliko godina, a 2017. je May kazao da su ponovno počeli razgovarati o tome.


U međuvremenu je Iommi kazao da ima odvojeni plan prikupljanja vlastitih rifova. “Svake noći sviram i nešto snimim. Trebao sam sada na tome raditi s inžinjerom, ali ne može mi nitko doći zbog koronavirusa”, objašnjava Iommi.


“Nadam se da ćemo ponovno početi čim se ovo sve raščisti”, dodaje.