TVeater Davora Mandića

Tko bi gori, eto je doli

Davor Mandić

Sve u svemu tužan početak kraja jedne čudne ikone HRT-a. Dijanu Čuljak nećemo pamtiti po dobrom iz vremena dok je žarila i palila HRT-om



Ne piše se dobro Dijani Čuljak, nekad Šelebaj. Na suđenju u aferi Core Media, u kojoj je Siniša Svilan već osuđen nepravomoćno na osam mjeseci zatvora, Dijani prijete promijenjeni iskazi svjedoka u procesu. Prijatelji okrenuše glave i počeše se nabacivati kamenjem. Kao da igraju tko će jače.


   Nije tu ništa čudno; USKOK je, čini se, ovaj put solidno odradio posao, a osim sitnijih propusta u vrijeme suđenja Svilanu, ni Državno odvjetništvo nije barem zasad napravilo većih gafova. Jedno od iznenađenja je promijenjeni iskaz Hloverke Novak-Srzić, nekadašnje Dijanine prijateljice. One su se družile u vrijeme dok je afera bila u jeku, dok je dakle Siniša Svilan dobivao novce od Core Medije ne bi li zauzvrat Nova TV na kojoj je Svilan bio direktor programa, uvrstila u program upravo njihove proizvode.


Neuništiva HLO, žena za sve sisteme i sva vremena, koja je uvijek opstajala zahvaljujući nevjerojatnom konformizmu, i sad je okrenula ploču. Od početnog »ne znam ništa ni o čemu, nemam veze ni sa čim«, došla je do pomaganja na snimanjima za Core Mediju, doduše pro bono, i da joj je Čuljak potvrdila da je tajna suvlasnica Core Medije. Treba li spominjati da se cijela ta priča s Core Mediom zbiva dok su Hlo i Čuljak zaposlenice HRT–a. No ni Čuljak nije ostala dužna, pa je po novom i HLO doista radila za Core Mediju.




   Sve u svemu tužan početak kraja jedne čudne ikone HRT-a. Dijanu Čuljak nećemo pamtiti po dobrom iz vremena dok je žarila i palila HRT-om. Poznata »mokrištarka«, huškačka novinarka koja je radi ideologije često znala štititi interese onih kojima interese nikako ne bi trebalo štititi, nije nešto za čim ćemo žaliti.


Ali jednu sliku teško ćemo ponovno gledati na bilo kojim našim nacionalnim televizijama: onaj napadačko-koketni gard za pultom središnjeg Dnevnika, desna ruka na pultu, tijelo lagano nagnuto naprijed i pogled »Sve ću vas pojesti, i još će vam se to svidjeti«.