Završeni Dani sv. Vida

Relikvije sv. Vida prvi put nošene u procesiji Korzom

Siniša Pucić

Zemni ostaci riječkog zaštitnika čuvaju se u katedrali, a nošene su u relikvijaru koji je mala replika stupa s likom sv. Vida iz 1509. godine. Slavlje predvodio biskup bjelovarsko-križevački mons. dr. Vjekoslav Huzjak



RIJEKA Svečanom procesijom u kojoj su vjernici prošli od katedrale Sv. Vida preko Korza do Trga Riječke rezolucije gdje je euharistijsko slavlje predvodio mons. dr. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, u zajedništvu s krčkim biskupom Valterom Županom, porečko-pulskim biskupom u miru mons. Ivanom Milovanom, opatom Christopherom Zielinskim, potpredsjednikom Papinske komisije za kulturna dobra Crkve i Komisije za sakralnu arheologiju, brojnim riječkim svećenicima, te čelnicima Grada, završila je ovogodišnja proslava blagdana Sv. Vida, kao i brojni drugi vjerski i kulturni događaji u okviru slavlja spomendana zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke. Prvi put su u procesiji bile relikvije sv. Vida, koje se inače čuvaju u katedrali, a nošene su u relikvijaru koji je mala replika stupa s likom sv. Vida iz 1509.


Put naroda i crkve


U pozdravnom govoru generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić svim građanima čestitao je blagdan sv. Vida te na početku proglašene Godine obitelji poželio da sve riječke obitelji budu put naroda i Crkve, u skladu s geslom posjeta sv. pape Ivana Pavla II. Rijeci u lipnju 2003. godine.


Predvodeći misno slavlje za riječke vjernike, i to na Trgu Riječke rezolucije, prepoznatljivom i po stupu iz 1509. na kojem je u reljefu najstariji sačuvani lik sv. Vida, mons. Huzjak govoreći o sv. Vidu rekao je da je riječ o dječaku koji je podnio mučeništvo radi vjere, ostajući do kraja vjeran Isusu Kristu, za koga je spremno položio svoj život.




– Crpio je snagu iz Božje riječi i euharistije, ne dajući se zavesti od onih koji mogu ubiti tijelo, ali ne i dušu. Njegov primjer svjetli i u Rijeci kao trajni Isusov poziv svakome čovjeku da ga slijedi, ali ne prisilno, već u slobodi. U istinskoj slobodi koju nam Bog daje, dužni smo reći istinu kako bi se svatko mogao opredijeliti: ili za život s Bogom ili daleko od Njega što vodi u propast. Sveti Vid je mučeničkim svjedočanstvom ostvario tu slobodu koju daje Bog, poručio je biskup Huzjak vjernicima, naglasivši da progonstvo ne mora biti jedino kroz ubojstvo.


Hrabri svjedoci


– I danas se Crkvu na različite načine želi ukloniti, kako se ne bi vidjelo da brine za čovjeka. Evo, primjerice, u medijima se nije moglo čuti kako Caritas pomaže stradalima u nedavnim poplavama. Kao i apostolima, Krist i nama, svojoj Crkvi kaže da se ne bojimo, već da budemo odvažni i hrabri svjedoci poput svetog Vida, zaključio je Huzjak.


Na kraju misnog slavlja, već prema tradiciji, Katolički skauti Riječke nadbiskupije dali su obećanja i time obnovili vjernost Bogu, Crkvi i domovini Hrvatskoj.