Besplatni udžbenici za djecu branitelja

MZOS: Braniteljska udruga dezinformira javnost

Hina

Ističe se da novi pravilnik rješava pitanje uvjeta, postupka i načina ostvarivanja prava na besplatne udžbenike hrvatskih branitelja iz Domovinskog i da su ga zajednički pripremili Ministarstvo branitelja i Ministarstvo obrazovanja, te je zakonska obveza ministarstva pokrenuti javnu raspravu o nacrtu toga pravilnika



Spomenuta braniteljska udruga prozvala je danas ministra Željka Jovanovića da pokušava stigmatizirati djecu hrvatskih branitelja otvarajući javnu raspravu o ostvarivanju prava na besplatne udžbenike, kojoj je, po mišljenju predsjednika te braniteljske udruge Damira Lukača, “pravi cilj nastavak daljnjeg obračuna ‘kukuriku’ Vlade s hrvatskim braniteljima, odnosno s djecom hrvatskih branitelja”.


Javna raspravu o nacrtu pravilnika o uvjetima, postupku i načinu ostvarivanja prava na besplatne udžbenike hrvatskih branitelja traje do 14. travnja, a MZOS ju je pokrenuo kako bi prikupio mišljenja zainteresirane javnosti.


Ministarstvo u priopćenju pak podsjeća da je, po donošenju Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, preuzelo nadležnost reguliranja pitanja vezanih uz uvjete, postupak i način ostvarivanja prava na besplatne udžbenike hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.




Ističe se da novi pravilnik rješava pitanje uvjeta, postupka i načina ostvarivanja prava na besplatne udžbenike hrvatskih branitelja iz Domovinskog i da su ga zajednički pripremili Ministarstvo branitelja i Ministarstvo obrazovanja, te je zakonska obveza ministarstva pokrenuti javnu raspravu o nacrtu toga pravilnika.


“To je poznato i Organizaciji branitelja HSS-a Osječko-baranjske županije koja svojim krajnje tendencioznim priopćenjem dezinformirala javnost, a sve s namjerom difamiranja napora koje čine ministar Željko Jovanović i njegovi suradnici kako bi svi učenici i studenti, čiji su roditelji položili svoj život na oltar domovine, ostvarili svoje zakonsko pravo na besplatne udžbenike na što jednostavniji način. U tu je svrhu i pripremljen novi pravilnik”, stoji u priopćenju MZOS-a.


Ministarstvo je izvijestilo i da će od školske godine 2014./2015. pravo na besplatne udžbenike uz djecu poginulih pirotehničara ostvariti i djeca pirotehničara invalida I. i II. skupine (pirotehničari invalidi sa 100-postotnim oštećenjem organizma).


U MZOS-u očekuju da će na “uvrede i zlonamjerne tvrdnje organizacije branitelja HSS-a Osječko-baranjske županije reagirati i obitelji poginulih branitelja te ostale braniteljske udruge”.


Navodi se da je Služba za kurikulum, udžbenike i standard Uprave za potporu sustavu i programe EU MZOS-a, u čijoj je nadležnosti operativno provođenje osiguranja besplatnih udžbenika, u svakodnevnom kontaktu s braniteljskim udrugama, uključujući i spomenutu osječku, zbog unaprjeđivanja dosadašnjeg modela osiguranja besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih i srednjih škola te studente koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike na temelju Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.