Tko je kriv za opasni infektivni otpad na javnom mjestu?

Iz KBC-a Rijeka pokrenuli internu istragu: Kako su krvave medicinske igle dospjele na plažu Dječje bolnice?

Sanja Gašpert

Uskoro bi se trebalo znati tko je odgovoran što su spremnici  s infektivnim otpadom dospjeli na plažu Dječje bolnice Kantrida / Foto M. ANIČIĆ

Uskoro bi se trebalo znati tko je odgovoran što su spremnici s infektivnim otpadom dospjeli na plažu Dječje bolnice Kantrida / Foto M. ANIČIĆ

U cijelom krugu KBC-a Rijeka postoje kontejneri za takvu vrstu otpada, koji su pod ključem službene osobe, u ovom slučaju spremačica. Kako su dva kontejnera dospjela na plažu, a jedan se i otvorio, provodimo internu istragu da vidimo tko je zakazao, kaže zamjenica sanacijskog upravitelja KBC-a Rijeka prof. dr.  Nives Jonjić



RIJEKA Pronalazak opasnog infektivnog otpada, točnije nekoliko desetaka iskorištenih medicinskih igala, od kojih su neke duge gotovo desetak centimetara, a u brojnima se vide tragovi krvi, što ih je prije nekoliko dana na plaži ispod Dječje bolnice Kantrida našao Riječanin Ivan-Goran Kovačević, jučer su komentirali i u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, gdje je zbog ovog slučaja pokrenuta interna istraga.


Kontejneri pod ključem


– Ovakav infektivni otpad nastaje u svim bolničkim djelatnostima, a mi u KBC-u Rijeka s njegovim odlaganjem postupamo sukladno pravilniku o zbrinjavanju. U cijelom krugu KBC-a Rijeka, pa tako i na Kantridi, postoje kontejneri za takvu vrstu otpada. Takvi su kontejneri zbog sadržaja koji imaju pod ključem službene osobe, u ovom slučaju naših spremačica. Što se točno dogodilo na plaži na Kantridi, točnije kako su dva malena kontejnera dospjela na plažu, a jedan od njih se čak i otvorio, trenutno ne mogu reći, ali sigurno mogu istaknuti kako mi u KBC-u Rijeka provodimo internu istragu da vidimo tko je u ovom slučaju zakazao, kaže zamjenica sanacijskog upravitelja KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Nives Jonjić. Dodaje kako takvu vrstu otpada za KBC zbrinjava ugovorena tvrtka Remondis Medison d.o.o., koja dva puta tjedno odvozi infektivni otpad za sva tri riječka lokaliteta KBC-a Rijeka – Sušak, Rijeka i Kantrida. 


Također, prof. Jonjić kaže da spomenute kontejnere pod ključem koriste svi odjeli Dječje bolnice Kantrida, točnije Odjel pedijatrije i Odjel dječje kirurgije, kao i Odjel za fizijatriju koji uglavnom niti ne koristi igle. Ovaj slučaj ponovno je aktualizirao pitanje o tome trebaju li građani uopće koristiti spomenutu plažu ili ne, o čemu se svako malo povedu polemike.




– Korištenjem plaže ispod Dječje bolnice Kantrida nismo zadovoljni mi u KBC-u Rijeka, a posebice ne u Dječjoj bolnici. Naime, tada se javlja problem parkiranih vozila, jer kupači nerijetko za to zauzimaju parkirne prostore bolnice, čime oduzimaju mjesta posjetiteljima bolnice, kao i njezinim zaposlenicima. To sigurno nije najidealnije rješenje i nadamo se kako će ono biti riješeno, ako ne prije, onda prelaskom u nove odjele, kaže prof. Jonjić.


Izvan djelokruga Čistoće


Grad Rijeka u sklopu ugovora s Komunalnim društvom Čistoća d.o.o. obavlja održavanje čistoće plaža u ljetnom razdoblju, od 1. lipnja do 15. rujna, odnosno do kraja sezone kupanja. Također, obavlja se i jednokratno čišćenje plaža i pristupnih puteva uoči sezone kupanja. 


Svakodnevno održavanje čistoće plaža sastoji se od čišćenja plaža od smeća, održavanja čistoće WC-a, svakodnevne montaže i demontaže plastičnih zavjesa za presvlačenje te pregleda ispravnosti plažnog tobogana ako ga plaža ima. Grad obavlja tekuće održavanje plaža na području Mjesnog odbora Pećine (plaže Sablićevo, 2 Sušak, Glavanovo, Križić, Srebrena, Ružićevo, Grčevo), MO Kantrida (plaže Preluk, S zavoj, Akademija, plaža za invalide – Uvala Kostanj te plaže Lungo mare, Skalete, Ploče, Razbojna, Bivio, Stadion Kantrida, Vila Nora, Igralište i Brgudi) te održavanje plaže Hotel Park.


–  Plaža Dječje bolnice Kantrida nije uvrštena u gore navedeni ugovor, jer se nalazi u ograđenom prostoru koji koristi KBC Rijeka. Neovisno o gore navedenom, volonteri Udruge Terra, s kojom je Grad surađivao proteklih godina, sakupljaju odbačene igle i šprice s javnih površina i za više informacija zainteresirani se mogu obratiti na telefonski broj 051/337-400, ističu u Gradu Rijeci.