Sve opcije otvorene

Ivan Tomečak: Moguće je da uskoro odem, ali i da ostanem nakon 31. kolovoza

Ivan Volarić

Imam ugovor još godinu dana i dok sam pod ugovorom, pošteno ću odrađivati svoje obveze – kaže Ivan Tomečak



RIJEKA Ivan Tomečak teška je koraka napuštao travnjak Sportskog centra »Ruteč« u završnici prijateljskog ogleda s »Krkom«. Ne, nije u pitanju ozljeda, već jednostavno nakupljeni umor ili kako se to nerijetko kaže nogometnim rječnikom – »teške su noge od napornih priprema«.


– Stvarno se nakupilo umora, vidi se da smo teški, da teško igramo… – govorio je Tomečak – Dobro smo otvorili utakmicu protiv »Krke«, ali nakon pola sata je isplivao na površinu sav umor.


Doduše i unatoč svemu tome ostvarili smo dobar rezultat i pritom priredili dosta šansi koje nismo iskoristili. Boli me svaki mišić, ali sve je to normalno za ovu fazu priprema.




Iako su u pitanju prijateljske utakmice protiv suparnika koji nisu dorasli kvalitetom, djelujete prilično moćno na travnjaku?


– Kada igraš na školskom igralištu s dečkim iz kvarta nije lako pobijediti i nitko ti neće pustiti. Rezultati su dobri, sigurno da suparnici nisu iz liga petice, ali bitno je da se stječe pobjednički mentalitet i da se u svakoj utakmici pokuša dobiti sa što više pogodaka razlike. Moramo biti krvoločni, gladni pobjeda i to je najbitnije.


Vjerojatno su vaše dobre partije i logična posljedica svega onoga što se događalo proljetos kada ste se dizali iz utakmice u utakmicu?


– Naravno da je tako, ali polako, vidjet će se sve kada dođe prvenstvo, kada dođu prve službene utakmice. Idemo u dobrom smjeru, momčad napreduje, a kada smo svi spremni i uigrani onda smo opasni i možemo sa svakim igrati.


Dodatna snaga


Bitno je da barem za sada klub nije napustio niti jedan standardni prvotimac?


– Slažem se, ako želiš nešto napraviti u domaćem prvenstvu i Europi onda trebaš imati na okupu igrače koji se poznaju i koji su uigrani. To daje dodatnu snagu i to je najbitnije.


Prijelazni rok donosi brojne špekulacije oko vašeg statusa u riječkom dresu?


– Još uvijek sam igrač »Rijeke« i dok sam igrač »Rijeke«, tako ću se i ponašati. Imam ugovor još godinu dana i dok sam pod ugovorom, pošteno ću odrađivati svoje obveze. Ako dođe neka ponuda, sjest ćemo i dogovoriti se oko svega što je potrebno.


»Rijeka« vam je ponudila novi ugovor?


– Razgovaramo na tu temu, vidjet ćemo što će biti. Ponavljam, dat ću sve od sebe dok god sam tu, značilo to provedenu minutu ili 10 minuta na terenu. Što se eventualnog transfera tiče, teško je bilo što prejudicirati. Prijelazni rok traje do 31. kolovoza, može se transfer dogoditi sutra, a moguće je da se uopće ne dogodi do tog datuma. Unatoč svemu tome trenutačno se pripremam jedino i isključivo za partije u dresu »Rijeke«. Postoje ljudi koji se bave pitanjem transfera, ja sam fokusiran isključivo na nogomet i pripreme.


Mislite da možete sačuvati »čistu glavu« u trenucima kada se vašim imenom špekulira u kontekstu raznih europskih klubova?


– Svaki dan netko nešto zove i pita, ali sve te pozive preusmjeravam na moje odvjetnike tako da zadržim mir i čistu glavu. Naravno da ako se dogodi nešto jako ozbiljno da sam ja taj koji odlučuje.


Približiti se modrima


Danas se sastaju vaši potencijalni europski suparnici »Shkendija« i »Aberdeen«?


– Dobili smo jednog od najjačih mogućih suparnika u ovoj fazi natjecanja. Ako prođe »Aberdeen«, bit će to dosta zahtjevno. S druge strane ako iz izbaci »Shkendija«, to će biti dokaz da su kvalitetna ekipa. Moramo u svakom slučaju biti spremni za te oglede. »Aberdeen« je favoriti, jak protivnik. Pratit ćemo njihove utakmice uz saznanje da moramo maksimalno spremni dočekati taj susret. Krećemo udarno u Europi iako bi sigurno bilo bolje da idemo od slabijeg prema jačem suparniku. Što je tu je, dat ćemo sve od sebe da ponovo donesemo Europsku ligu u Rijeku.


Pred vratima je prvi susret u Prvoj HNL, ostalo je osam dana do gostovanja u Zaprešiću?


– Jako brzo je sve prošlo. Šef nam je dao malo duži odmor zbog reprezentacije, ali uopće nemamo osjećaj da smo bili na pauzi.


Prvenstveni ciljevi su znani?


– Pokušati napraviti što je više moguće. Ali, osnovno je izboriti plasman u Europu.


Sigurno pratite zbivanja u jedino pravom rivalu »Dinamu«?


– Čuli smo da su angažirali Roga. Kvalitetan igrač, imao sam prilike trenirati s njime u reprezentaciji. Riječ je o jednom od najboljih igrača u ligi. U Maksimiru puno ulažu u transfere i strance, a rezultati ne izostaju. Barem u HNL-u.


I vi ste se pojačali dvama igračima reprezentativnog kalibra?


– Istina i kada se dečki uigraju bit ćemo još jači i moćniji. Pokušat ćemo se dodatno približiti »Dinamu« – rekao je Tomečak.