Aerodrom na Krku

Konačno stižu prvi letovi za Rijeku, ali još se ne zna što će biti s linijama Croatia Airlinesa

Alenka Juričić Bukarica

Danas stiže Air Balticov zrakoplov iz Rige, a za vikend je Eurowings najavio dva leta



RIJEKA – Ovaj tjedan u Zračnu luku Rijeka trebali bi konačno stići prvi ovogodišnji zrakoplovi na redovnim linijama, i to na njih tri. Naime, danas stiže Air Balticov zrakoplov iz Rige.


Ova linija će prema sadašnjim najavama ipak krenuti čak i nešto više od mjesec dana ranije nego je to planirano, s obzirom na to da je početak letova Riga -Rijeka bio najavljen za kraj srpnja. Prema sadašnjim planovima ove zrakoplovne kompanije, ova bi linija letjela do polovine rujna. Prema Rijeci bi trebali prometovati avioni iz nove flote latvijskog avioprijevoznika tipa Airbus A220-300.


Domaće linije


Isto tako, paralelno s otvaranjem granica za putovanja njemačkih državljana, a koji od jučer po povratku u svoju zemlju ne moraju u samoizolaciju, za vikend je Eurowings najavio dva leta. U subotu dolazi zrakoplov iz Düsseldorfa, koji kreće iz Njemačke oko 11 i 30 sati, a na Krku je nekih sat vremena kasnije. Eurowings će također imati dolazak na ZL Rijeka u nedjelju i to iz još jednog njemačkog grada, Hamburga. Nekadašnji Germanwings, član Lufthansine grupacije i jedan od najvećih europskih niskobudžetnih avioprijevoznika, inače, već ovog tjedna ima nalete za Zračnu luku Split. Kako doznajemo u ZL-u Rijeka, upravo ovih dana je i Transavia potvrdila da 2. srpnja stiže let iz nizozemskog grada Eindhovena. Nizozemska niskobudžetna tvrtka u vlasništvu avioprijevoznika KLM, članica AIR France – KLM grupacije, inače ovaj vikend također kreće s letovima za Split.




Za sada nema konkretnih najava kada će Croatia Airlines uvesti Rijeku među svoja odredišta. Za ovaj tjedan, uz ostalo je najavljena linija Zagreb – Zadar – Pula – Zadar – Zagreb te linije za Split i Dubrovnik.


Da podsjetimo, što se tiče unutardržavnog prometa, Rijeku je u svoj itinerer uvrstila privatna domaća zrakoplovna tvrtka Tradeair pa će Rijeka imati unutardržavne letove prema zračnim lukama u Hrvatskoj, i to Splitu, Dubrovniku i Osijeku. Letovi kreću 2. srpnja dva puta tjedno, i to utorkom i četvrtkom iz Osijeka za Rijeku pa iz Rijeke za Split i Dubrovnik te natrag. Ova bi unutardžavna linija, prema sadašnjim planovima ovog avioprojevoznika, trebala biti u pogonu sve do listopada. Raspored letenja će se održavati zrakoplovom tipa L410, odnosno kako u Tradeairu pojašnjavaju, turbo-prop zrakoplovom kapaciteta 18 sjedala. Karte za navedene letove mogu se kupiti putem Trade Air Internet stranice www.trade-air.com, ali i svim kanalima prodaje Croatia Airlines kompanije.


Zanimanje putnika


Koronakriza i zatvaranje granica, poznato je, prizemljile su većinu zrakoplova u Europi pa je tako i ZL Rijeka ustvari do sada bila bez redovnih aviolinija. S otvaranjem granice stižu i prvi naleti. Za sada ostaje vidjeti koliki će biti interes putnika, s time da kvarnerski turistički sektor, za razliku od južne Hrvatske, ne ovisi toliko o aviogostima, a što je u ovoj situaciji svojevrsna sreća u nesreći. Upravo iz razloga što je prije svega autodestinacija, Kvarner je ove godine u prednosti u odnosu na dalmatinske županije, pa je tako ovih dana i ministar turizma Gari Cappelli u Opatiji kazao kako bi Kvarner i Istra, iz razloga lakše dostupnosti tijekom ljeta mogle doći do 40-ak posto lanjskih ostvarenja.


Jasno, sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji.