Projekt Kliničkog bolničkog centra Rijeka

Od ponedjeljka “Dislocirane ambulante”: Bolnički specijalisti primaju pacijente na Vežici i Zametu

Barbara Čalušić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Pacijenti se za preglede naručuju u dogovoru sa svojim izabranim liječnikom i nije nužno da žive na području Zameta ili Vežice već su ove ambulante otvorene za sve pacijente s područja Rijeke i njezine okolice



Dislocirane ambulante najnoviji su projekt Kliničkog bolničkog centra Rijeka zahvaljujući kojem od ponedjeljka u nekadašnjim zdravstvenim makrocentrima na Vežici i Zametu počinje s radom deset specijalističkih ambulanti. Od ponedjeljka do petka na Zametu će ordinirati liječnici specijalisti urologije, onkologije, nefrologije, endokrinologije i neurologije dok će na Vežici raditi dermatolozi, reumatolozi, specijalisti nuklearne medicine, hematolozi i psihijatri.


   Projekt dislociranih ambulanti važan je iz više razloga. S obzirom da nacrt novog zakona o zdravstvenoj zaštiti predviđa potpunu privatizaciju primarne zdravstvene zaštite koja za svakog pacijenta predstavlja prvu i osnovnu razinu ulaska u sustav, dolazak bolničkih specijalista u domove zdravlja svakako ukazuje na važnost očuvanja cjelovitosti zdravstvene zaštite upravo na primarnoj razini. Osim toga, nekadašnji zdravstveni makrocentri u kojima će od ponedjeljka biti smještene dislocirane ambulante temeljili su se upravo na ovoj ideji, a to je da pacijent na razini primarne zdravstvene zaštite dobije svu potrebnu uslugu bez nepotrebnih odlazaka u bolnicu.    

Odlazak u bolnicu


U projektu dislociranih ambulanti samo u svibnju sudjelovat će tridesetak specijalista riječke bolnice, među njima i značajan broj predstojnika klinika i pročelnika zavoda, a dermatovenerologinja dr. Tanja Batinac, specijalistica nuklearne medicine dr. Tanja Bogović Crnčić i reumatolog prof. dr. Srđan Novak idući tjedan počinju s radom u makrocentru na Vežici. Uvjereni su da će ovaj projekt, osim zadovoljnijih pacijenata, olakšati i rad u bolnici i smanjiti liste čekanja u bolnici.



Prema riječima ravnatelja Doma zdravlja PGŽ-a Borisa Ritoše, liječnici obiteljske medicine sudjeluju u projektu dislociranih ambulanti.    – Obavijestili smo sve liječnike, ne samo one koji gravitiraju Zametu i Vežici, da upućuju svoje pacijente u ove ambulante. Zajedno s KBC-om Rijeka maksimalno smo se angažirali da ovaj projekt zaživi te da se smanje liste čekanja, a pacijenti brže dobiju potrebnu uslugu, kaže Ritoša.    Pacijenti se za preglede naručuju u dogovoru sa svojim izabranim liječnikom i nije nužno da žive na području Zameta ili Vežice već su ove ambulante otvorene za sve pacijente s područja Rijeke i njezine okolice. Pacijenti koji su dobili uputnicu od svog liječnika za pregled se mogu naručiti telefonski svakog radnog dana do 15 sati na broj telefona 091 447 8429.




   – Svrha dislociranih ambulanti je omogućiti bolju i bržu dostupnost zdravstvene zaštite građanima u blizini njihovih domova. Posebno je važna uloga ovih ambulanti u slučaju starijih, teško bolesnih i teško pokretnih osoba kojima je odlazak u bolnicu ponekad vrlo teško izvediv. Nerijetko zbog otežanog dolaska ti pacijenti pregled odgađaju što može dovesti i do progresije bolesti, neželjenih posljedica i komplikacija, a ako znamo da su načela zdravstvene zaštite sveobuhvatnost, kontinuiranost, dostupnost te cjelovit i specijaliziran pristup, u radu dislociranih ambulanti zastupljena su upravo ta načela, objašnjava dr. Batinac koja dodaje da će rad dislocirane ambulante za dematovenerologiju koja starta u ponedjeljak uključivati opće dermatološke preglede dok će se pacijenti u slučaju potrebe za dodatnom dijagnostičkom obradom upućivati ciljano u Kliniku za dermatovenerologiju KBC Rijeka.


   – Rad ovih ambulanti svakako će dodatno utjecati na smanjenje listi čekanja. Liste čekanja u Klinici za dermatovenerologiju sada su pale ispod mjesec dana, no treba imati na umu da kod nas kroz bolničke ambulante dnevno prođe četrdesetak pacijenata, a ovake će nam ambulante olakšati postavljanje dijagnoze i daljnje usmjeravanje pacijenata ako se to pokaže potrebnim, ističe dr. Batinac.   


   Rad ambulante za nuklearnu medicinu bit će usmjeren u prvom redu na otkrivanje bolesti štitnjače u populaciji, a posebno na, kako kaže dr. Bogović Crnčić, rizičnu populaciju trudnica.    

Interne uputnice


– U slučaju trudnoće skrining bi se trebao obavljati u ranim razdobljima trudnoće, a kroz dislociranu ambulantu trudnice izbjegavaju dolazak u bolnicu i izlaganje ionizirajućem zračenju. Skrining se preporuča u svim razdobljima trudnoće, kao i mladim ženama koje planiraju trudnoću te ženama u prvim godinama iza poroda, kaže dr. Bogović Crnčić.


  Za inicijalne preglede u dislociranim ambulantama nuklearne medicine dovoljni su laboratorijski nalazi hormona štitnjače, a ova je ambulanta otovrena i za sve ostale pacijente s bolestima štitnjače, kao i za kontrolu ostalih bolesti.


   Ambulante na Vežici i Zametu važnu ulogu imat će i u ranom otkrivanju bolesti, a pacijenti kojima se utvrdi određena dijagnoza iz ovih će se ambulanti internim uputnicama upućivati u bolnicu na daljnju obradu.


   – Rad ambulante za reumatologiju usmjeren je na pacijente s upalnom križoboljom i ranim artritisom. U njihovom nam je slučaju dijagnoza izrazito važna kako bi što prije došli do reumatologa, a u dislociranim ambulantama sa savjetima ćemo biti na raspolaganju i liječnicima obiteljske medicine. Također, s obzirom da se bolesti poput upalne križobolje javljaju u mlađoj, radnoaktivnoj populaciji, reumatološka ambulanta radit će u poslijepodnevnim satima kako bismo bili što dostupniji upravo takvim pacijentima, govori prof. dr. Novak.