Koncert u Laubi

Let 3 otkrio spomenik ”Angela Merkel sere”

Maja Hrgović

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović



ZAGREB – Ono što su sinoć izveli na laibachovski moćnoj izvedbi u Laubi, LET 3 su najavili još prije nekoliko godina stihovima pjesme „Omađijaj me“, prepunoj aluzija na tadašnju premijerku Jadranku Kosor, čiji energični refren poentira njihov odnos prema njezinu doprinosu boljitku građana –  „Kao da si se po narodu posrala“. Ovaj put LET 3 je otišao korak dalje u vizualizaciji tog čina, i to tako da je  u prostor galerije postavio golemi zlaćani spomenik političarke koja, doslovno, vrši nuždu nad glavama publike. Samo, ovaj put, stražnjica ne pripada nekoj domaćoj političarki, nego stranoj – umjetnički rad se, kao i koncert, zove „Angela Merkel sere“.


– Mrle, dođi, ti moraš biti prvi koji će svečano dočekati Angelino prvo govno!, pozvao je Prlja kolegu, na što se ovaj spremno odazvao pa su zajedno, u drhtavici iščekivanja stali pod veliki analni otvor i pričekali da se po njima sruči valjkasto oblikovana tvar, što ju je spomenik nove „željezne dame“ nastavio izbacivati u pravilnim intervalima.



Pojedinci iz publike pohrlili su na pozornicu da se i sami podvrgnu „fekalnom tretmanu“. Primili su ga ne samo stoički, nego i s oduševljenjem. Spomenik, postavljen u Laubi, galeriji poznatoj po tome što od suvremene domaće likovne produkcije probire najintrigantnije radove, često s naglašenom društvenom dimenzijom, predimenzionirana je i realistična figura korpulentne žene spuštenih gaćica, u čučnju. Kroz lik Angele Merkel, spomenik prikazuje ciničan odnos autora prema vlasti općenito, naglašen u prvom singlu s novog albuma, „Prdi majko“, stihom: „sačmom zube propucaj glavatoj magaradi“.




U procesu realizacije spomenika sudjelovala su dva kipara, stručnjak za broncu, spomeničar te, u ulozi savjetnika, „šatoraš zadužen za sranja“. Proces izrade spomenika obilato je dokumentiran na YouTube kanalu Mrle TV, na kojemu se može pratiti elaborirana konceptualna razrada ovog ambicioznog projekta koji označava novo poglavlje u bogatom opusu riječkog benda – od istovara prve pošiljke Merkeličinih govana u riječkoj luci do online seminara o izradi govana od blata u Laubi. 


Jurišanju prema kultnom statusu LET 3 je pojačao ritam koncertom u Laubi, na kojem su osim moćne muzike pokazali i superiorno orkestriranje scenografije, kostimografije i specijalnih efekata koje sami potpisuju. Odjeveni u crno, s bijelim svećeničkim ovratnicima, s korom koji je u pozadini nenametljivo izvodio „Angelus“ pri otkrivanju spomenika, riječki su glazbenici ispoljili subverziju prema Crkvi, s kojom su, ironično, prema Mrletovim riječima, ipak napokon pronašli nešto zajedničko – osudu kapitalističke opresije banaka.


Netko će reći da je ovaj vatrometni performans riječkog benda ipak izveden s jednom oportunističkom zadrškom. Da su umjesto (prilično benignog) odabira Angele Merkel za metu svoje satire odabrali  predsjednicu države Kolindu Grabar Kitarović, koja ih je „deložiranjem“ Titove biste nadahnula za ovaj rad, izbili bi argument onima koji tvrde da je ovo samo još jedan dopadljivi, ali ziheraški projekt benda kojemu je od beskompromisnog aktivizma ipak više stalo do pozicije u mainstreamu.