Predsjednik dočekao Novu na Trgu, pa posjetio rodilište

Josipović video linkom čestitao Novu vojnicima u misijama

Hina

Arhiva NL

Arhiva NL

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović čestitao je u četvrtak Novu godinu putem video linka hrvatskim vojnicima koji se nalaze u misijama potpore miru u Afganistanu, Kosovu te na brodovima u sklopu misije »Atalanta« u Somaliji i pritom izrazio ponos jer vojnici »odgovorno, savjesno i uspješno izvršavaju sve dobivene zadaće«.



ZAGREB – Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović čestitao je u četvrtak Novu godinu putem video linka hrvatskim vojnicima koji se nalaze u misijama potpore miru u Afganistanu, Kosovu te na brodovima u sklopu misije »Atalanta« u Somaliji i pritom izrazio ponos jer vojnici »odgovorno, savjesno i uspješno izvršavaju sve dobivene zadaće«.


»Mogu reći da su svi sigurni, da su svi dobro, čestitao sam im Novu godinu i zaželio siguran povratak u Hrvatsku«, rekao je Josipović u izjavi novinarima u Ministarstvu obrane dodavši da su i vojnici novogodišnju čestitku uputili svim hrvatskim građanima.»Rekao sam im da sam ponosan na njih jer odgovorno, savjesno i uspješno izvršavaju sve dobivene zadaće«, istaknuo je Josipović kojega su u MORH-u dočekali ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera, general zbora Drago Lovrić.


Vojnici u misijama Novu godinu dočekali su »u uvjetima koji su im na raspolaganju«, dodao je Josipović. »To je vojnički život, to moramo znati. A najvažnije je da u svakom trenutku budu sigurni«, rekao je.U misijama potpore miru tijekom 2014. sudjelovala su 324 pripadnika Oružanih snaga, a trenutačno ih je 140.




Ministar obrane Ante Kotromanović izrazio je zadovoljstvo učinjenim u protekloj godini u MORH-u te najavio »žestok nastavak s obukom« za sve pripadnike Oružanih snaga.Dodaje i da će se u ovoj godini napraviti Plan obrane te novi ustroj MORH-a. »Napravit ćemo sistematizaciju radnih mjesta i smanjiti broj administracije, a jedan od velikih projekata je i nastavak izgradnje vojarni i poboljašanje uvjeta rada, za što su sredstva osigurana«, rekao je.


Modernizirat će se i postojećih šest helikoptera te nabaviti novi, a Kotromanović kaže kako je to također jedan od »velikih zalogaja« u 2015.Ističe i stvaranje tima u kojem će biti najboljih stručnjaci kako bi se spremno dočekalo 2016. »u smislu izbora novog tipa zrakoplova«.


»Dosta je posla ove godine, pokušat ćemo biti štedljivi kao i proteklih godina te maksimalno transparentni što se tiče nabave«, istaknuo je.General Lovrić zaželio je svako dobro vojnicima u novoj 2015. te, kao i Kotromanović, istaknuo da će Oružane snage nastaviti s kvalitetnim radom. »Siguran sam da ćemo sve zadaće ispuniti na ponos hrvatskog naroda«, rekao je.


U protekloj godini Eskadrila transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a dobila je nagradu »Ponos Hrvatske« zbog svog doprinosa u pomaganju civilnom stanovništvu, a same Oružane snage dobile su »Zlatni grb« grada Županje i posebnu izvanrednu nagradu Vukovarsko-srijemske županije za doprinos u spašavanju ljudi i imovine tijekom poplava u Slavoniji.Predsjednik Josipović prije posjeta MORH-u obišao je i Zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba te Državnu upravu za zaštitu i spašavanje gdje su ga, rekao je novinarima, izvijestili da je broj intervencija, s obzirom na blagdane, bio malo pojačan, no nije bilo »velikih, izvanrednih događaja«. »Sve službe koje su bile angažirane, reagirale su na odgovarajući način i uspješno«, rekao je.Novinare je zanimalo i je li njegova protukandidatkinja na predsjedničkim izborima, Kolinda Grabar-Kitarović »napravila mudriji potez« od njega jer je na novogodišnju noć posjetila branitelje koji prosvjeduju ispred Ministarstva obrane, no Josipović se s tim nije složio.

»Ne, ne. Ja sam dočekao Novu godinu na Trgu bana Jelačića. Bilo je jako dobro, veselo. Nakon toga otišao sam u najvažniju instituciju, kažemo to malo pjesnički, rodilište. Bio sam tamo gdje se stvara novi život, podijelio sam veselje s majkama koje su dobile djecu i bilo je zaista prekrasno i mislim da je to bio najbolji početak godine koji sam sebi i svojoj supruzi mogao priuštiti«, rekao je.Upitan hoće li i on posjetiti branitelje prosvjednike, Josipović podsjeća da je već posjetio branitelje ispred ministarstva te ih pozvao u svoj Ured. »Imaju moj poziv, u svakom trenutku su im vrata ureda otvorena i vrlo ću ih rado primiti«, rekao je.