Ohashi metoda

Trodnevni seminar Ohashija u Opatiji: Jedan od vodećih svjetskih shiatsu majstora opet u Hrvatskoj

P. N.

Trudnoća i porod, Muscle-meridian sedation (MMS) i Tehnika istezanja maramom – teme su radionica što će ih od petka do subote Wataru Ohashi održati u Vili Kapetanović



RIJEKA Točno godinu dana od posljednjeg gostovanja u Hrvatskoj, tijekom kojeg je održao predavanja u Zagrebu i Rijeci, jedan od najpoznatijih svjetskih shiatsu majstora Wataru Ohashi ovog će vikenda ponovno boraviti na riječkom području. Od petka, 28. do nedjelje, 30. listopada Ohashi, koji već 42 godine promovira jedinstvenu metodu liječenja dodirom nazvanu Ohashiatsu, u opatijskoj će Vili Kapetanović održati nekoliko seminara i radionica.


U petak je od 12 do 20 sati na programu seminar na temu Trudnoća i porod, dan kasnije od 16 do 20 sati na rasporedu je radionica Muscle-meridian sedation (MMS), dok će Tehnici istezanja maramom biti posvećena nedjelja od 9 do 15 sati. Škola shiatsua Hrvatska osigurat će stručni prijevod na hrvatski.


U sklopu radionice za trudnoću i porod Ohashi će demonstirati koje akupresorne točke i meridijani su najbolji za korištenje u trudnoći, koje treba izbjegavati i koje pozicije su najudobnije za trudnicu. Naime, postoje brojni načini kako rad na tijelu utječe na zdravu trudnoću i porod te pomaže da se trudnica dobro osjeća i uživa u posebnom razdoblju svoga života, a meridijani i akupresorne točke neposredno utječu na unutarnje organe omogućavajući im da bolje funkcioniraju, utječu na psihološko stanje i olakšavaju bolove.




Ohashi tehnike, osim toga, omogućavaju da se oba roditelja uključe tako da i otac može pridonijeti djetetovom ranom razvoju. Također, bit će govora o načinu kako povećati produkciju mlijeka te kako postupati kad su u pitanju određeni problemi vezani uz dojenje.


Teme koje će se obrađivati jesu kako potpomognuti začeće, kako olakšati uobičajene probleme u trudnoći kao što su bolovi u leđima, nesanica i mučnina, smanjivanje stresa i umora, kako omogućiti lakši tijek poroda i rađanje, a stručne osobe kojima se preporučuje pohađanje seminara jesu primalje, medicinske sestre, maseri, shiatsu terapeuti, ostali terapeuti koji primjenjuju rad na tijelu, yoga instruktori i treneri.


Na Muscle-meridian sedation (MMS) radionici Ohashi će pokazati je li potrebno podići ili spustiti energiju, pojačati ili smanjiti snagu grupe mišića da bi se postigla mobilnost i poboljšalo zdravlje klijenta. Ohashi je razvijao svoju tehniku sedacije i aktivacije mišićnog meridijana u više od četrdeset godina prakse i studiranja istočnjačke dijagnoze, kineziologije, terapije meridijana, japanskih borilačkih vještina, pokreta i plesa.


Tehnika istezanja maramom jedinstvena je tehnika koju je Ohashi razvijao dugi niz godina i eksperimentirao na tisućama klijenata, omogućivši olakšanje određenih strukturalnih problema. Predavanja uključuju: kranijalno-cervikalnu manipulaciju, sedaciju kranijalnog mišićnog meridijana, manipulaciju lumbalnog mišićnog meridijana, aktivaciju ramena, aktivaciju kuka.


Znanja dobivena na ovoj radionici koristit će onima koji primjenjuju tehnike rada na tijelu, fizikalnim terapeutima, yoga instruktorima, i ostalima koji žele obogatiti svoje tretmane.Više informacija može se dobiti na www.shiatsu.hr ili na broj 075 696 999.