Foto: iStock
Jaja i diskretna nota alkohola daju prepoznatljiv eggnog okus, dok jednostavna tehnika pečenja osigurava glatku i kremastu teksturu
povezane vijesti
Kremast, aromatičan i s diskretnom notom alkohola, ovaj cheesecake jednostavno je rješenje za sve blagdanske dileme oko deserta.
Podloga od mljevenog keksa obogaćena je maslacem, šećerom i muškatnim oraščićem, kratko zapečena, a zatim nadopunjena bogatom kremom s dodatkom bourbona i vanilije. Veća količina jaja daje prepoznatljiv eggnog okus, dok jednostavna tehnika pečenja osigurava glatku, kremastu teksturu nalik klasičnom cheesecakeu.

Foto: iStock
Sastojci
Za podlogu i kremu:
-
1 ½ šalice mljevenog graham keksa (od otprilike 13 listova)
-
1 šalica (198 g) + 2 žlice kristal šećera, podijeljeno
-
1 ½ žličice mljevenog muškatnog oraščića, podijeljeno, plus malo za dekoraciju
-
1 žličica soli, podijeljeno
-
6 žlica (¾ štapića) neslanog maslaca, otopljenog
-
3 pakiranja krem sira (po 225 g), omekšanog
-
¼ šalice (60 ml) bourbona ili odležanog ruma, ili 1 ½ žličice ekstrakta ruma, podijeljeno
-
2 žličice čistog ekstrakta vanilije, podijeljeno
-
3 velika jaja + 1 žumanjak, sobne temperature
-
⅓ šalice kiselog vrhnja, sobne temperature
Za šlag:
-
1 šalica slatkog vrhnja za šlag
-
¼ šalice (28 g) šećera u prahu
SavjetKako biste smanjili mogućnost pucanja kolača, važno je da su svi sastojci sobne temperature i da se smjesa ne miješa predugo. Gašenje pećnice prije nego što je cheesecake u potpunosti pečen omogućuje da se desert dovrši uz pomoć preostale topline, čime se postiže savršena tekstura. |
Priprema
Zagrijte pećnicu na 175 °C. Kalup s obručem promjera 23 cm lagano poprskajte sprejem za pečenje.
U srednjoj zdjeli pomiješajte mljeveni keks, 2 žlice šećera, ½ žličice muškatnog oraščića i ½ žličice soli. Dodajte otopljeni maslac i miješajte dok se smjesa ne poveže. Utisnite u dno kalupa i uz rubove do visine oko 4 cm. Stavite kalup na lim za pečenje i pecite 10 do 12 minuta, dok podloga ne postane blago zlatna i mirisna. Ostavite da se hladi oko 20 minuta.
Za kremu, krem sir miksajte električnim mikserom na srednjoj brzini 1 do 2 minute, dok ne postane gladak. Dodajte 2 žlice bourbona (ili 1 žličicu ekstrakta ruma), 1 ½ žličicu vanilije, preostali šećer, 1 žličicu muškatnog oraščića i ½ žličice soli te kratko sjedinite. Jaja i žumanjak dodajte jedno po jedno, miješajući tek toliko da se povežu. Umiješajte kiselo vrhnje i smjesu izlijte na ohlađenu podlogu.
Pecite 15 minuta na 175 °C, zatim, bez otvaranja pećnice, smanjite temperaturu na 150 °C i nastavite peći 30 do 35 minuta, dok rubovi ne budu čvrsti, a sredina lagano drhtava. Isključite pećnicu i ostavite cheesecake unutra, zatvorenih vrata, još jedan sat.
Izvadite kolač i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi sat vremena, zatim ga stavite u hladnjak, nepokrivenog, najmanje 6 sati, a najviše 3 dana. Ako stoji dulje od 6 sati, prekrijte ga.
Prije posluživanja, istucite slatko vrhnje sa šećerom u prahu, preostale 2 žlice bourbona (ili ½ žličice ekstrakta ruma) i ½ žličice vanilije dok ne dobijete srednje čvrst šlag. Skinite obruč kalupa i rasporedite šlag po vrhu kolača, ostavljajući rub od oko 2,5 cm.