Eggnog torta

Kremasti cheesecake inspiriran božićnim napitkom ultimativna je sezonska slastica

M. Č.

Foto: iStock

Foto: iStock

Jaja i diskretna nota alkohola daju prepoznatljiv eggnog okus, dok jednostavna tehnika pečenja osigurava glatku i kremastu teksturu

Kremast, aromatičan i s diskretnom notom alkohola, ovaj cheesecake jednostavno je rješenje za sve blagdanske dileme oko deserta.


Podloga od mljevenog keksa obogaćena je maslacem, šećerom i muškatnim oraščićem, kratko zapečena, a zatim nadopunjena bogatom kremom s dodatkom bourbona i vanilije. Veća količina jaja daje prepoznatljiv eggnog okus, dok jednostavna tehnika pečenja osigurava glatku, kremastu teksturu nalik klasičnom cheesecakeu.



Foto: iStock

Sastojci


Za podlogu i kremu:


  • 1 ½ šalice mljevenog graham keksa (od otprilike 13 listova)


  • 1 šalica (198 g) + 2 žlice kristal šećera, podijeljeno


  • 1 ½ žličice mljevenog muškatnog oraščića, podijeljeno, plus malo za dekoraciju


  • 1 žličica soli, podijeljeno


  • 6 žlica (¾ štapića) neslanog maslaca, otopljenog


  • 3 pakiranja krem sira (po 225 g), omekšanog


  • ¼ šalice (60 ml) bourbona ili odležanog ruma, ili 1 ½ žličice ekstrakta ruma, podijeljeno


  • 2 žličice čistog ekstrakta vanilije, podijeljeno


  • 3 velika jaja + 1 žumanjak, sobne temperature


  • ⅓ šalice kiselog vrhnja, sobne temperature


Za šlag:


  • 1 šalica slatkog vrhnja za šlag


  • ¼ šalice (28 g) šećera u prahu


Savjet

Kako biste smanjili mogućnost pucanja kolača, važno je da su svi sastojci sobne temperature i da se smjesa ne miješa predugo. Gašenje pećnice prije nego što je cheesecake u potpunosti pečen omogućuje da se desert dovrši uz pomoć preostale topline, čime se postiže savršena tekstura.

Priprema


Zagrijte pećnicu na 175 °C. Kalup s obručem promjera 23 cm lagano poprskajte sprejem za pečenje.


U srednjoj zdjeli pomiješajte mljeveni keks, 2 žlice šećera, ½ žličice muškatnog oraščića i ½ žličice soli. Dodajte otopljeni maslac i miješajte dok se smjesa ne poveže. Utisnite u dno kalupa i uz rubove do visine oko 4 cm. Stavite kalup na lim za pečenje i pecite 10 do 12 minuta, dok podloga ne postane blago zlatna i mirisna. Ostavite da se hladi oko 20 minuta.


Za kremu, krem sir miksajte električnim mikserom na srednjoj brzini 1 do 2 minute, dok ne postane gladak. Dodajte 2 žlice bourbona (ili 1 žličicu ekstrakta ruma), 1 ½ žličicu vanilije, preostali šećer, 1 žličicu muškatnog oraščića i ½ žličice soli te kratko sjedinite. Jaja i žumanjak dodajte jedno po jedno, miješajući tek toliko da se povežu. Umiješajte kiselo vrhnje i smjesu izlijte na ohlađenu podlogu.


Pecite 15 minuta na 175 °C, zatim, bez otvaranja pećnice, smanjite temperaturu na 150 °C i nastavite peći 30 do 35 minuta, dok rubovi ne budu čvrsti, a sredina lagano drhtava. Isključite pećnicu i ostavite cheesecake unutra, zatvorenih vrata, još jedan sat.


Izvadite kolač i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi sat vremena, zatim ga stavite u hladnjak, nepokrivenog, najmanje 6 sati, a najviše 3 dana. Ako stoji dulje od 6 sati, prekrijte ga.


Prije posluživanja, istucite slatko vrhnje sa šećerom u prahu, preostale 2 žlice bourbona (ili ½ žličice ekstrakta ruma) i ½ žličice vanilije dok ne dobijete srednje čvrst šlag. Skinite obruč kalupa i rasporedite šlag po vrhu kolača, ostavljajući rub od oko 2,5 cm.