Foto Ana Križanec
- Ciljevi radionice su potaknuti održivost i osobnu kreativnost kroz darove iz kuhinje i razvijati osjećaj zajedništva i blagdanskog duha, kaže Bojana
povezane vijesti
U prostoru Gradske knjižnice Rijeka sudjelovali smo na kreativnoj radionici izrade jestivih božićnih poklona pod vodstvom Bojane Matek, poznatije pod nadimkom na društvenim mrežama – Bokylicious.
Poznata gastro blogerica osmislila je neodoljive darove koje ove godine možete pokloniti dragim ljudima povodom blagdana, a mogli su prisustvovati svi koji su željeli napraviti i pokloniti malo drugačije darove u ovo, kako Bojana kaže, konzumerističko vrijeme kada su Božić i darivanje nekako prestali biti ono što su nekad bili.
Na radionici su se koristili jestivi sastojci (šećer, brašno, čokolada, začini…), staklene teglice, etikete, trakice i vrpce za upute i ukras.
Poticanje održivosti
– Volim darivati ovakve poklone, ali nažalost, danas se sve manje gleda trud koji si uložio, a sve više koliko si potrošio. Kombiniram obje vrste poklona, odgovara nam Bojana na pitanje o tome voli li inače poklanjati ovakve darove.
Desetak entuzijasta tijekom večeri je zasukalo rukave i pažljivo mjerilo sastojke od kojih su kasnije napravili smjesu za blagdanske keksiće i smjesu za toplu čokoladu, savršene poklone u kojima će svi zajedno kasnije uživati.

– Ciljevi radionice su potaknuti održivost i osobnu kreativnost kroz darove iz kuhinje, predstaviti jednostavne “uradi sam” recepte bez kuhanja i razvijati osjećaj zajedništva i blagdanskog duha, kaže Bojana.
Tijekom radionice je naglasila da se možemo dodatno potruditi sa slojevima sastojaka ne bi li izgledali vizualno efektnije tijekom poklanjanja, ali i da možemo kombinirati i drugačije sastojke ukoliko su nam neki draži.
Samo je nebo granica
– U staklenku zaista možete staviti svašta, ovisno što volite i što vam leži. Osim ovih ideja sa naše radionice, to mogu biti domaće marmelade, domaće mješavine začina, domaći keksi, zimnica, možete napraviti mali biljni terarij ili snježnu kuglu. Mislim da je samo nebo granica kad proradi mašta, zaključuje Bojana.
S obzirom na njezino kulinarsko znanje, upitali smo i koje slastice možemo napraviti već sada da nam dulje traju na što nam kaže da najduže traju prhki, suhi keksi koji dobro zatvoreni mogu potrajati i dulje od mjesec dana, poput spomenutih vanili, ali i kokos kiflica, cantuccina, medenjaka i slično.
Da ne bi samo naše obitelji i prijatelji uživali u ovako slasnim staklenkama, u nastavku vam donosimo recept za obje mješavine koje nam je ustupila Bojana na radionici.

Na vama je samo da prigodno ukrasite staklenke, napišete primaocu poklona postupak izrade kolačića ili tople čokolade i zaželite mu doista neodoljive blagdane.
Keksi iz staklenke
- 160 gr glatkog brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 50 gr zobenih pahuljica
- 90 gr smeđeg šećera
- 60 gr bijelog šećera
- 50 gr krupno sjeckanih oraha
- 50 gr čokolade (kapljice ili krupno sjeckana)
Redoslijed slaganja:
- Glatko brašno sa soli i praškom za pecivo
- Zobene pahuljice
- Smeđi šećer
- Bijeli šećer
- Krupno sjeckani orasi
- Čokolada
Priprema:
- Sadržaj staklenke istresite u zdjelu
- Dodajte jaje i 115 gr istopljenog maslaca
- Sve dobro promiješajte i ostavite da odmori desetak minuta
- Oblikujte kuglice, posložite ih na pekač obložen papirom za pečenje i pecite 12 minuta u pećnici ugrijanoj na 180° C
Topla čokolada
Slagati redom:
- 4 lice tamnog nezaslađenog kakaa
- začini po želji (cimet, chilli, začin za medenjak…)
- 4 žlice šećera
- 1/2 žlice kukuruznog škroba
- komadići čokolade
- marshmallows
Priprema:
U 500 ml mlijeka umiješati sadržaj staklenke (sve osim marshmallowsa ako ih ima), staviti kuhati i miješati pjenjačom dok ne zavrije.
Kuhati još 5 minuta nakon vrenja uz neprestano miješanje. Uliti u šalice i posuti marshmallowsima ili dodati tučeno vrhnje.