Raspucanci, Foto: iStock
Jednostavna priprema i kratko pečenje garantiraju brzu, a spektakularnu slasticu
povezane vijesti
Neodoljivo mekani raspucanci donose savršenu kombinaciju citrusne svježine i prepoznatljive slatke hrskavosti. Intenzivna crvena boja čini ih posebno efektnima, idealnima za blagdane ili svečane trenutke.
Jednostavna priprema i kratko pečenje garantiraju brzu, a spektakularnu slasticu koja će privući pogled i osvojiti okusom.
TEŽINA:
- jednostavno
VRIJEME:
- 10 minuta priprema
- vrijeme pečenja 12 minuta
SASTOJCI ZA 30 KOMADA:
- 300 g glatkog brašna
- 120 g šećera
- 100 g maslaca
- 1 jaje
- 50 g soka od naranče
- 12 g praška za pecivo
- naribana korica nešpricane naranče
- 1 žličica crvene prehrambene boje u gelu
- šećer u prahu i kristal šećer
PRIPREMA:
Ostavite maslac 15 do 20 minuta na sobnoj temperaturi. U zdjelu staviti omekšali maslac, dodati šećer i izraditi mikserom.
Dodati jaje sobne temperature, a kad se sjedini, umiješati sok i koricu naranče te žličicu crvene boje u gelu. Prosijati brašno s praškom za pecivo, u smjesu ga umiješati špatulom dok tijesto ne postane homogeno.
Tijesto oblikovati u kuglu, zamotati ga u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na 1 sat. Nakon odmora oblikovati kuglice od oko 20 g svaka i uvaljati ih prvo u kristal šećer, zatim u šećer u prahu.
Posložiti kekse na lim obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 12 do 13 minuta. Keksi trebaju ostati mekani, ali se i udvostručiti u volumenu.
Keksi se mogu čuvati 4 do 5 dana u dobro zatvorenoj metalnoj kutiji.