Omiljena slastica

Keksići s đumbirom i cimetom savršen su blagdanski recept

Ana Braškić

Neodoljivi keksići, Foto: iStock

Neodoljivi keksići, Foto: iStock

Mirišu na blagdan, toplo druženje i sve one male trenutke koji zimu čine posebnom

Ovi jednostavni keksići spajaju toplinu meda i bogatstvo aromatičnih začina u savršeno prhki zalogaj.


Tijesto se brzo priprema, a dok odmara u hladnjaku, imate dovoljno vremena napraviti glatku, sjajnu glazuru za ukrašavanje.


Rezultat su keksi koji mirišu na blagdan, toplo druženje i sve one male trenutke koji zimu čine posebnom.


TEŽINA: 


  • jednostavno

VRIJEME: 


  • 20 min priprema,
  • 15 min pečenje

SASTOJCI:


  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g integralnog brašna
  • 70 g maslinovog ulja
  • 1 jaje
  • 50 g meda
  • 30 g šećera
  • 2 žličice vode
  • 2 žlice đumbira u prahu
  • 1 žlica cimeta u prahu
  • 1/4 žličice mljevenog klinčića
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića u prahu
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli

ZA GLAZURU:


  • 50 g šećera u prahu
  • bjelanjak jednog jaja
  • malo limunovog soka
  • boja po želji

PRIPREMA:


 U posudi promiješati glatko brašno, integralno brašno, začine i sodu bikarbonu.


U drugoj posudi pjenjačom pomiješati ulje i jaje, zatim dodati dvije žličice vode, med, sol i šećer. Dobivenu emulziju pomiješati sa suhim sastojcima da dobijete kompaktno tijesto.


Zamotati tijesto u prozirnu foliju i ostaviti ga da odmori u hladnjaku oko pola sata, a može i preko noći. Dok se tijesto hladi napraviti glazuru.


U zdjeli istući bjelanjak s nekoliko kapi limuna, zatim postupno dodati prosijani šećer u prahu i nastaviti miksati dok se šećer potpuno ne sjedini i glazura ne postane glatka.


Po želji možete dodati nekoliko kapi omiljene jestive boje. Razvaljati tijesto između dva lista papira za pečenje, rezati oblicima po želji i staviti na lim obložen papirom za pečenje.


Peći kekse u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Ohladiti i dekorirati glazurom i šarenim mrvicama.


Pustiti da se osuše na zraku, a potom ih spremiti u limene kutije.