Neodoljivi keksići, Foto: iStock
Mirišu na blagdan, toplo druženje i sve one male trenutke koji zimu čine posebnom
povezane vijesti
Ovi jednostavni keksići spajaju toplinu meda i bogatstvo aromatičnih začina u savršeno prhki zalogaj.
Tijesto se brzo priprema, a dok odmara u hladnjaku, imate dovoljno vremena napraviti glatku, sjajnu glazuru za ukrašavanje.
Rezultat su keksi koji mirišu na blagdan, toplo druženje i sve one male trenutke koji zimu čine posebnom.
TEŽINA:
- jednostavno
VRIJEME:
- 20 min priprema,
- 15 min pečenje
SASTOJCI:
- 200 g glatkog brašna
- 100 g integralnog brašna
- 70 g maslinovog ulja
- 1 jaje
- 50 g meda
- 30 g šećera
- 2 žličice vode
- 2 žlice đumbira u prahu
- 1 žlica cimeta u prahu
- 1/4 žličice mljevenog klinčića
- 1/4 žličice muškatnog oraščića u prahu
- 1/2 žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
ZA GLAZURU:
- 50 g šećera u prahu
- bjelanjak jednog jaja
- malo limunovog soka
- boja po želji
PRIPREMA:
U posudi promiješati glatko brašno, integralno brašno, začine i sodu bikarbonu.
U drugoj posudi pjenjačom pomiješati ulje i jaje, zatim dodati dvije žličice vode, med, sol i šećer. Dobivenu emulziju pomiješati sa suhim sastojcima da dobijete kompaktno tijesto.
Zamotati tijesto u prozirnu foliju i ostaviti ga da odmori u hladnjaku oko pola sata, a može i preko noći. Dok se tijesto hladi napraviti glazuru.
U zdjeli istući bjelanjak s nekoliko kapi limuna, zatim postupno dodati prosijani šećer u prahu i nastaviti miksati dok se šećer potpuno ne sjedini i glazura ne postane glatka.
Po želji možete dodati nekoliko kapi omiljene jestive boje. Razvaljati tijesto između dva lista papira za pečenje, rezati oblicima po želji i staviti na lim obložen papirom za pečenje.
Peći kekse u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Ohladiti i dekorirati glazurom i šarenim mrvicama.
Pustiti da se osuše na zraku, a potom ih spremiti u limene kutije.