Advent u Rijeci, Fotografirala: Ana Križanec
Čim zakorače među lampice, posjetitelji postaju dio te blagdanske priče, bilo da su došli u društvu, s obitelji ili samo na kratku solo šetnju koja se pretvori u neočekivano ugodan ritual prosinca
povezane vijesti
U prosincu Rijeka oblači svoje najbolje ruho i daje onaj poseban, mekani sjaj koji podsjeća da grad može usporiti i pretvoriti se u mjesto susreta, šetnje, smijeha i uživanja.
Ove godine Advent u Rijeci se proteže kroz brojne lokacije, od Korza i Exporta do Gradine, a moto “Izvor dobrih osjećaja” nije samo floskula, nego stvaran doživljaj.
Lampice su se na Korzu službeno upalile 29. studenog, i sve do 11. siječnja Rijeka će živjeti u ritmu blagdanske čarolije.
Ne bi li istražili ovogodišnju ponudu, odabrali smo tri kultne lokacije kroz koje smo prošetali jedno kasno popodne ne bi li nam doživljaj bio čim autentičniji, otkrivši pritom nekoliko noviteta kojima se riječki Advent može itekako ponositi.
Bajkoviti pogled na grad i fritule tete Anđelke
Naša prva stanica je Trsatska Gradina koja uvijek ima poseban ugođaj protkan snažnom poviješću, ali za advent postaje pravo malo svjetlosno carstvo.
Mirisi toplih napitaka, rukotvorina i slastica ispunjavaju prostor između kamenih zidina, stvarajući jednu od najromantičnijih blagdanskih scena u gradu.
Ovdje se nalazi i mirisna gastro kućica kraj koje upoznajemo Petru koja opisuje ponudu fritula pripremljenih prema tradicionalnom receptu tete Anđelke iz Istre.
“Za fritule imamo po pet šest umaka, od Linolade i čokolade pa do karamele i šumskog voća, a u posip se mogu kombinirati oreo, kakao, bombonići i Plazma keksi.
Dobit ćemo još i kobasice te hamburgere, a što se pića tiče imamo klasično kuhano vino, kuhani čaj… Najveći hit je kuhana Canella u koju ide istoimeni liker i kuhani sok od jabuke.
Piće je vrlo slatko i toplo”, pojašnjava Petra.
Slušajući ponudu kućice, uživamo u impresivno ukusnim fritulama tete Anđele u kojima se isprepliću savršeno stopljeni okusi, a svaki topli zalogaj prožima autentičnost.

Najveći hit je kuhana Canella!


Petra i slasne fritule tete Anđelke
Neodoljivi miris tartufa
Niže od njih, na samom ulazu u Gradinu, pronalazimo kućicu Dockera s potpuno drugačijim stilom ponude: konkretnim i toplim zalogajima za sve koji traže nešto zasitnije.
“Imamo hot dogove, pomess frites, sarme, crno i bijelo kuhano vino te koktele Teranino, Jack, Gin, kuhane smokve, i Canellu, kao kuhani kokteli”, pojašnjava nam Toni sa spomenute kućice.
Dok njegova kolegica preko puta neumorno radi fritule, Toni pojašnjava da je u ponudi slanih specijaliteta na njegovoj kućici, moguća i verzija s neodoljivim tartufima kroz opciju hot doga i pommessa fritesa.
“Baza je debrecinka s pecivom te majoneza s tartufom i sir”, kaže Toni dok se prepoznatljivi mirisi šire Trsatskim Kaštelom.

Toni nam je prezentirao slane zalogaje s Trsata
- Slasni krumpirići
- Hrskavi hot dog
Povratak u bezbrižno djetinjstvo
Oni najmlađi, ali, moramo priznati, i mi malo stariji, oduševit će se ulaskom u pravu radionicu odnosno Poštanski ured Djeda Božićnjaka u središtu Gradine.
Ulaskom u prostor, vrijeme kao da je stalo i “zamrznulo” se, vodeći nas na Sjeverni pol jer nas sa svih strana obasjavaju lampice, smiješe vam se veliki plišani medvjedi, a čeka i Djed Božićnjak s kojim se najmlađi mogu fotografirati.
Pritom, možete napisati i pismo najpoznatijem djedici i ubaciti tako u prigodni sandučić svoje najveće želje.
Nećemo lagati pa reći da je sve isključivo za djecu jer čak se i odraslima na licu potkrade onaj zaboravljeni, dječji osmijeh koji se pojavi samo kad prostor, zvukovi i mirisi uspiju nakratko vratiti vrijeme godinama unatrag.
Uz Poštanski ured, mališane očekuje i niz veselih događanja, glazbeni nastupi, interaktivni programi, predstave te tradicionalni dolazak Svetog Nikole.

Nakon obilaska Trsatske gradine, praćeni toplim bojama lampica koje se izmjenjuju znamenitostima, spuštamo se prema gradu već u pozamašnom blagdanskom raspoloženju.
Kroz hladan prosinački zrak sve se snažnije probijaju poznati mirisi i zvukovi, kao da nas Rijeka već izdaleka zove da nastavimo svoju blagdansku šetnju.


Klizalište, industrijska čarolija i Snjeguljica
Ogroman prostor Exporta pretvoren je u Ice Box, mjesto koje izgleda kao spoj zime i urbane industrijske bajke.
Veliko klizalište, glazba, žamor i toplina iz kućica stvaraju savršenu kulisu za sve koji vole klizati, ali i za one koji stižu po svoje omiljene sezonske zalogaje.

Na ovoj lokaciji posjetitelje privlače kućice Bar Concepta, gdje se nudi jedan od najfotogeničnijih hitova adventa, koktel poslužen u izdubljenoj jabuci.
“Ove godine na Adventu u Exportu je svašta novoga, ali ono što želimo najviše izdvojiti je koktel u jabuci. Radi se o izdubljenoj jabuci sa ginom u kombinaciji s raznim voćnim sokovima.
Na dnu se poslužuje pekmez koji se lijepo otopi i onda sve bude savršeno slatko, baš da vas ugrije kada je jako hladno”, kaže Ajla iz Bar Concepta.

Ajla nam je otkrila ovogodišnji hit

Topla Snjeguljica
Uz “Snjeguljicu”, kako glasi naziv neodoljivog i toplog koktela, posjetitelji ovdje mogu pronaći i slastice, a posebno se ističu fritule koje nam je predstavio Ajlin kolega Karlo.
“Možete probati raznovrsne fritule, u ponudi su klasične slatke, ali i slane koje nazivamo špekule“, objašnjava Karlo, ističući da se špekule rade od kulena, pancete i sira.

Karlo s ekipom “iz kućice”


Špekule, molim!
Klizalište se prostire na više od 500 m² leda, a posjetitelje očekuje bogat prigodni program: uz animacije za djecu, doček sv. Nikole i Djeda Božićnjaka, nezaboravni Disco on Ice, kao i dječji doček Nove godine.
Srce adventske šetnje i kraljevstvo fritula
Od klizališta krećemo na Korzo dobrih susreta jer glavna gradska šetnica ove sezone jednostavno diše u ritmu adventa.
Dok se ulicama širi miris kuhanog vina, a prolaznici instinktivno usporavaju kao da žele uhvatiti svaki djelić blagdanskog sjaja, grad ponovno postaje mjesto gdje se ljudi susreću, zastaju i udišu toplinu prosinca.
Pod stotinama lampica u samom centru grada, smjestio se Adventski sajam uz kućice čiji se mirisi stapaju u savršenu zimsku kulisu – slatko, toplo i domaće, baš onako kako najviše volimo.
Adventski sajam na Korzu trajat će od 29. studenoga 2025. do 3. siječnja 2026. uz radno vrijeme sajma: svaki dan od 10:00 do 22:00 sata
Na samom ulazu nalazimo na Anamariju koja stoji iza Sweet Cornera by Perine fritule i Domaćih istarskih fritula. Kroz razgovor s njom, doznajemo da je razlika u ponudi fritula ta što se one domaće istarske rade pomoću stroja koji je novost na tržištu.

Anamarija i fritule po “tajnom receptu”
“U Sweet Corneru ih radimo ručno na starinski način pomoću friteze.
Imamo široku paletu preljeva i posipa, a posebnost je voćni sa smanjenim udjelom šećera“, kaže Anamarija i dodaje da se može birati klasična Nutella, Linolada, ali i voćni dodatci.
“Uz to, imamo devet vrsta posipa i kada kupac dođe, može sam odabrati svoju kombinaciju i štogod izabere, uvijek je cijena ista”, pojašnjava Anamarija dok razgledavamo fritule izrađene po njihovom “tajnom” receptu.
U sredini adventskih kućica, smjestila se i ona od SPUDA, prepoznatljiva po pečenom krumpiru koji se priprema na nešto drugačiji način, a snažan miris gotovo nas je instinktivno privukao baš njima, jer je to onaj savršeni zimski zalogaj koji osvaja i prije nego što se vidi.
“Bavimo se konceptom krumpira i na toj su bazi sva naša jela. Imamo chilli con carne, pulled pork, pulled chicken, salatu i dva posebna jela koja smo napravili samo za advent, a to su Spud Tuna i Kobas Kupus Spud“, objašnjava nam Dino, vlasnik kućice.
Otkiva i da su posjetiteljima najdraži pulled chicken i verzija s kobasicom i kupusom.

Dino iz SPUD-a

Blagdanski favorit – spud od kobasice i kupusa
A najveća gužva na Korzu salila se prema Bodulskim fritulama, gdje teta Ana s Krka neumorno priprema klasične, mekane, mirisne fritule.
Nakon što joj prilazimo iste sekunde kada se gužva raščistila i pojašnjavamo zašto smo toliko dugo stajali sa strane, Ana nas kroz smijeh upita: “Ozbiljno? Najviše je ljudi kod nas?”
Objašnjava nam da je na njihovoj kućici ponuda klasična i sastoji se od preljeva jagodom, malinom, šumskim voćem, karamelom, čokoladom, Linoladom… uz dodatak posipa od Oreo keksa, Plazme, kikirikija i još mnogo toga.

Na “Bodulskim fritulama” stvarala se najveća gužva
- Gospođe s Krka
- i neodoljive fritule!
I dok šetamo s fritulama koje nam griju dušu, svakim korakom proživljavamo advent kojeg Rijeka ove godine diše punim plućima.
Svaka gradska lokacija nudi nešto posebno, toplinu, ugođaj, mirise, okuse i onu dobro poznatu riječku gostoljubivost koja pod lampicama još više dolazi do izražaja.
Bilo da šetate Korzom, kližete u Exportu, “penjete” se na Gradinu ili samo promatrate blagdanski šušur iz prvog reda, uvjereni smo da ćete osjetiti upravo ono što moto nalaže: izvor dobrih osjećaja.
*Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Rijeke.























