Blagdanski napitak

Recept za svečani koktel od brusnice sa cimetom koji će oduševiti vaše goste

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Jednostavan zimski koktel spaja svježinu brusnice i toplinu cimeta

Početak prosinca za mnoge označava pravi ulazak u blagdansko raspoloženje. Gradovi počinju svjetlucati, iz izloga dopire miris borovine i cimeta, a u zraku se osjeti toplina božićnog ugođaja. 


Savršen je trenutak da počnete isprobavati prve svečane napitke koji će se idealno uklopiti u druženja s obitelji i prijateljima. Jedan od njih je i mirisni cranberry cimet koktel, inspiriran receptom „Cranberry Cinnamon Sour“ barmena Stevena Fingara.


Ovaj koktel spaja svježu kiselkastu notu brusnice i ugodnu začinsku toplinu cimeta, stvarajući bogat, zimski okus koji izgleda jednako dobro kao što prija. Samo pripazite na bijeli stolnjak dok točite.


Sastojci za Cranberry Cinnamon Sour (2 čaše):


  • 2 bjelanjka 
  • 120 ml gina
  • 45 ml soka od limuna
  • 45 ml soka od brusnice
  • 30 ml sirupa od cimeta
  • Kandirane brusnice za ukras

Sirup od cimeta (oko 350 ml):


  • 200 g smeđeg šećera
  • 240 ml vode
  • 4 štapića cimeta
  • Malo vanilije po želji

Priprema sirupa od cimeta


Zagrijte šećer i vodu dok se šećer potpuno ne otopi. Smanjite vatru, dodajte štapiće cimeta i kuhajte lagano oko pet minuta. Ostavite da se potpuno ohladi, otprilike sat vremena, a zatim procijedite.


Kako napraviti kandirane brusnice


Svježe brusnice pomiješajte s malo agavinog sirupa i šećera. Miješajte dok bobice ne budu potpuno obložene kristalima.



FOTO: iStock

Priprema koktela:


Stavite sve sastojke u shaker i prvo snažno protresite bez leda. Tako ćete dobiti lijepu pjenastu strukturu. Zatim dodajte led i ponovno protresite. Procijedite u coupette čašu ili bilo koju drugu prikladnu čašu i ukrasite kandiranim brusnicama.


Ako želite potpuno bezalkoholnu verziju, gin možete zamijeniti bezalkoholnim ginom, mineralnom vodom ili sirupom od borovice.