Foto TZ Matulji
povezane vijesti
Matulji su još jednom postali pozornica vrhunskih gastronomskih susreta kroz događanje Matuljišs International, središnji program projekta Matuljicious /Matuljišs/.
U ambijentu restorana Stancija Kovačići u Rukavcu održana je večer posvećena izvrsnim okusima i enologiji, kao dio mjeseca studenoga obilježenog programom “Za prsti polizat”, koji je privukao brojne zaljubljenike vrhunskih okusa i vina. Nadovezujući se na prošlogodišnje izdanje i uspješnu suradnju s gostima iz talijanske Umbrije, međunarodni karakter manifestacije nastavljen je i ove godine.
Središnje mjesto zauzeo je Portugal, prepoznat po dugoj tradiciji vrhunskih vina i raznolikoj kulinarskoj kulturi. Večera u šest sljedova, popraćena pažljivo usklađenim vinima, okupila je vrhunske chefove.

Chef Vinko Frlan iz restorana Stancija Kovačići sada je već tradicionalno predstavio posebnosti matuljskog i kvarnerskog terroira, dok je chefica Inês Beja, osnivačica i djelatnica restorana s Michelinovom zvjezdicom u gradu Viseu, donijela autentične portugalske okuse.
Uz cheficu Inês sudjelovao je i sommelier Antonio Ramos, koji je gostima prezentirao svako portugalsko vino, a zajedno su istaknuli zašto ta vina čine savršeni spoj s predstavljenim jelima.
Inês se u svojem predstavljanju dotaknula i svoje 94-godišnje none koja je cijeli život kuhala za njenu brojnu obitelj, a od koje je naučila jako puno recepata koje danas primjenjuje u svojoj kuhinji.

Jelovnik večeri i vina koja su ga pratila uključivao je Tartar od divlje orade – chef Vinko Frlan, upareno s pjenušcem Jarbola, OPG Ružić, Bacalhau à Brás (Tradicionalna fritaja od bakalara i krumpira) – chef Inês Beja upareno s vinom Encruzado, Quinta Dona Sancha 2022., maneštru od sipe i njoki od skute – chef Vinko Frlan, upareno s Kastavskom belicom, Kapić 2024., Borrego assado, arroz de forno e esparregado (Marinirana trgana janjetina, pire od špinata i zapečena portugalska riža s pancetom i chouriço salamom) – chef Inês Beja, upareno s Chão da Quinta, Grande Reserva 2018., Pačja prsa, krema od repe i umak s majčinom dušicom – chef Vinko Frlan, upareno s vinom Črjena zemja, Kapić 2023., Pudim de Encruzado Terras de Santo António 2023., queijo Serra da Estrela i crumble de pão (Tradicionalni portugalski puding od žutanjaka i vina Encruzado Quinta Dona Sancha 2022., u umaku od sira iz planinske regije Serra da Estrela) – chef Inês Beja, upareno s Quinta Seara d’Ordens 10 anos Porto White.

Publika je i ove godine s oduševljenjem prihvatila jedinstvenu priliku za upoznavanjem s izabranim gastronomskim i vinskim delicijama koje inače rijetko imaju priliku kušati, a interes za događanje potvrđuje i činjenica da su sva mjesta rezervirana unutar tri dana od objave programa.
Uz direktoricu Turističke zajednice Općine Matulji, Marijanu Kalčić – idejnu začetnicu i organizatoricu cjelokupnog projekta Matuljicious /Matuljišs/, uključujući i njegovo International izdanje – događanju je nazočio i župan Primorsko-goranske županije, Ivica Lukanović.

Naglasio je kvalitetu i važnost ovakvih manifestacija koje stvaraju platformu za predstavljanje Kvarnera u svijetu. Programu se priključila i načelnica Općine Matulji, Ingrid Debeuc, koja je izrazila zadovoljstvo projektom, uspješnom suradnjom lokalnih ugostitelja i proizvođača te velikim brojem posjetitelja koji u Matulje dolaze upravo zbog Matuljiciousa.
Vinko Frlan, vlasnik restorana Stancija Kovačići, istaknuo je kako mu je zadovoljstvo što već treću godinu zaredom u svojoj kuhinji može ugostiti vrhunske svjetske chefove te s njima stvarati nova kulinarska iskustva, dodatno promovirajući svoj restoran i kuhinju široj publici.
Chefica Inês Beja posebno je pohvalila koncept projekta i samu večer. Iako nije potpuno znala što je očekuje, ugodno ju je iznenadila profesionalnost i razina događanja Matuljicious International.

Bilo joj je zadovoljstvo kuhati uz našeg chefa Frlana, s kojim je razmijenila savjete i lokalne recepte, a posebno je počašćena što je upravo ona u ime nacionalne Turističke organizacije Portugala imala priliku Matuljima predstaviti dašak svog doma.
Na završetku večeri direktorica Marijana Kalčić iskazala je zadovoljstvo što su posjetitelji prepoznali cilj i prihvatili projekt Matuljicious /Matuljišs/ – najbolje od Matulja na jednom mjestu.
– Najbolje od Matulja zaista jesu naši vrhunski ugostitelji i okusi našeg kraja, prirodne ljepote i outdoor ponuda koju nudimo, koje ne samo da mogu ugostiti, već i s ponosom konkurirati svjetskom tržištu, istaknula je Kalčić.

Za sve koji ove godine nisu uspjeli osigurati svoje mjesto na Matuljišs Internationalu, najavila je novo izdanje koje će se održati 25. studenoga 2026. godine. Ipak, za sada ostaje tajna koja će svjetska kuhinja iduće godine biti predstavljena u Matuljima.
Projekt Matuljicious /Matuljišs/ približava se završnoj fazi, ostavljajući vidljiv doprinos promociji lokalne gastronomije, kulture i baštine. Zahvaljujući suradnji s domaćim proizvođačima i ugostiteljima, program je dodatno obogatio turističku i gastronomsku ponudu općine Matulji te posjetiteljima pružio niz jedinstvenih iskustava, zaključili su matuljski organizatori.