Foto: Pexels
Ovi keksi utjelovljuju sve što volimo u jeseni, te su idealni za doručak uz kavu ili kao desert koji ne izaziva osjećaj krivnje
povezane vijesti
Jesen i jabuke savršena su kombinacija, a upravo su one zvijezda ovih ukusnih keksiju. Spoj zobene kaše, jabuka, cimeta i vanilije stvara savršenu ravnotežu između zdravog doručka i slatkog zalogaja.
Mekani su, aromatični i dovoljno hranjivi da ih možete jesti u bilo koje doba dana.

Foto: Pexels
Sastojci (za 36 keksa)
-
½ šalice rafiniranog kokosovog ulja (sobne temperature)
-
1 šalica svijetlog smeđeg šećera
-
¾ šalice nezaslađenog umaka od jabuka
-
1½ žličica ekstrakta vanilije
-
1 jaje (sobne temperature)
-
2 šalice brzokuhaćih zobenih pahuljica
-
1 šalica glatkog brašna
-
⅔ šalice integralnog pšeničnog brašna
-
1½ žličica cimeta
-
1 žličica sode bikarbone
-
1 žličica krupne soli
-
1¼ šalice sitno nasjeckanih jabuka (1 veća jabuka)
Priprema
1. Pripremite limove
Zagrijte pećnicu na 175 °C. Obložite tri lima papirom za pečenje (ili pecite u nekoliko tura).
2. Napravite mokru smjesu
U velikoj posudi izmiješajte kokosovo ulje dok ne postane glatko. Dodajte šećer i miksajte na niskoj brzini 1–2 minute, zatim na srednjoj dok smjesa ne postane pjenasta. Umiješajte umak od jabuka, vaniliju i jaje te kratko izmiksajte dok se sve ne sjedini.
3. Dodajte suhe sastojke
U istu posudu dodajte zobene pahuljice, oba brašna, cimet, sodu i sol. Miksajte kratko, tek toliko da se sastojci povežu, zatim ručno umiješajte ¾ šalice nasjeckanih jabuka.
4. Oblikujte i pecite
Žlicom vadite kuglice (oko 2 žlice po keksu) i rasporedite ih na lim s razmakom od 2–3 cm. Preostale jabuke lagano utisnite na vrh svakog keksa.
Pecite 8–12 minuta, dok rubovi ne očvrsnu, a sredina ostane mekana. Ohladite 10 minuta na limu, zatim prebacite na rešetku.
Savjet
Kekse možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 dana ili zamrznuti do 3 tjedna. Za posluživanje ih kratko zagrijte u pećnici ili mikrovalnoj pećnici.

Foto: Pexels