Provjerena strategija

Zaustavite prehladu prije nego što počne uz savjete nutricionista

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Zimska otpornost ne dolazi iz ljekarne, nego iz svakodnevnih navika, pa pokušajte s ovih nekoliko trikova prije no što posegnete za tabletama

Ako ste ovih dana pomalo umorni, osjećate grebanje u grlu ili vam nos ne prestaje curiti, sezona prehlada službeno je počela. No prije nego što posegnete za lijekovima, nutricionisti savjetuju da se fokusirate na ono što unosite u organizam.


U nastavku donosimo šest provjerenih strategija koje preporučuju nutricionisti i dijetetičari, od vitamina i fermentiranih namirnica do važnosti sna i boravka u prirodi.



Foto: Pexels

1. Dajte prednost antioksidansima


Vitamin C jedan je od najvažnijih saveznika vašeg imunološkog sustava. Djeluje kao snažan antioksidans i pomaže bijelim krvnim stanicama da se bore protiv infekcija.


Najbolji izvori vitamina C su kivi, agrumi, bobičasto voće i crvene paprike. Uključite ih svakodnevno u prehranu, bilo kroz smoothieje, salate ili jednostavan međuobrok.


2. Jedite u bojama


Što je tanjur šareniji, to je bolji za vaš imunitet. Crveno, narančasto, ljubičasto i zeleno povrće bogato je vitaminima, cinkom i beta-karotenom, ključnim nutrijentima za obranu organizma.


Nutricionisti savjetuju da sezonske namirnice poput bundeve, crvenog kupusa i korjenastog povrća uključite u juhe, variva i pečene priloge. Ako volite čaj, matcha je također dobar izbor jer ima antivirusna svojstva.


3. Nadoknadite vitamin D


Zimi, zbog manjka sunca, većina ljudi ima niske razine vitamina D, što povećava rizik od infekcija i umora. Stručnjaci preporučuju konzumaciju ribe bogate masnoćama (losos, skuša, sardine), jaja i mliječnih proizvoda, uz razmatranje dodatka vitamina D u obliku suplementa.



Foto: Pexels

4. Ne zaboravite na vlakna


Do 80 % imunološkog sustava nalazi se u crijevima, pa prehrana bogata vlaknima izravno jača obranu organizma. Ciljajte na 30 grama vlakana dnevno, što možete postići dodavanjem chia i lanenih sjemenki u jogurt ili zobenu kašu, te konzumiranjem mahunarki poput slanutka ili graha.


Uz snažniji imunitet, vlakna pomažu i u regulaciji šećera u krvi te osjećaju sitosti.


5. Uključite fermentirane namirnice


Fermentirana hrana sadrži “dobre bakterije” koje podržavaju zdravu crijevnu floru i smanjuju upalne procese. Primjeri uključuju jogurt, kefir, kimchi, kiseli kupus, kombuchu i miso.


Studije pokazuju da bakterije iz fermentirane hrane mogu čak inhibirati viruse gripe, pa je poželjno da se barem jedan takav proizvod nađe u svakom obroku.


6. San i priroda kao lijek


Bez kvalitetnog sna i odmora, ni najbolja prehrana neće pomoći. Nedostatak sna povećava razinu kortizola i slabi imunitet, dok redovit san smanjuje upalu i omogućuje tijelu da se regenerira.


Uz to, stručnjaci ističu važnost boravka na otvorenom. Kada boravite u prirodi, udišete tvari koje luče drveće i biljke – fitoncide – koji smiruju živčani sustav i potiču stvaranje prirodnih stanica ubojica, zaduženih za uništavanje virusa i oštećenih stanica.



Foto: Pexels