ČIN-ČIN!

Martinja - najveseliji i najljepši blagdan u Novom Vinodolskom

Robert Šimonović

Vinski vitezovi i predsjednici vinskih udruga Željko Šostarić Fumić i Miljenko Manestar s Ružicama / Foto Nikola BLAGOJEVIĆ

Vinski vitezovi i predsjednici vinskih udruga Željko Šostarić Fumić i Miljenko Manestar s Ružicama / Foto Nikola BLAGOJEVIĆ

Uz kupnju prigodne martinjske čaše po cijeni od šest eura, posjetitelji su mogli degustirati vina na izložbi, a ista čaša pratila je posjetitelje kroz cijelu večer i na martinjskoj kućici, u caffe baru M i konobi Hata



 


 


NOVI VINODOLSKI – Samo da se zna: u vinu je istina! Ili, kako će neki u šali reći: in vino veritas, in aqua bacterias! Upravo u istini, a to znači u istinskom druženju, razgovoru, zabavi i susretu, protekao je najveseliji i najljepši blagdan u Novom Vinodolskom. Naravno, riječ je o Martinju, koje je ove godine doživjelo novo i izmijenjeno izdanje. Umjesto druženja u novljanskom Domu kulture, program je preseljen na vanjski prostor, ispred Gradske uprave i na Trg Vinodolskog zakona, što se pokazalo kao pun pogodak. Uz vinsku izložbu vinara amatera, blagoslov i krštenje vina, velik broj posjetitelja sasvim su sigurno privukli i zvuci klape Rišpet, pojačani nastupom DJ Borisa. Organizatori proslave bili su Grad Novi Vinodolski, Turistička zajednica grada Novog Vinodolskog, Centar za kulturu Novi Vinodolski te Udruga prijatelja grožđa i vina Ružica Vinodola.


Cijela biskupska sinoda… / Foto RUŽICA VINODOLA


Generacijski posao




Martinja u Novom Vinodolskom je otvorena velikom vinskom izložbom vinara amatera. Svoja vina posjetiteljima su ponudili Vedran Švast, Zoran Krišković, Danijel Orešković, Anđelko Ježić, Darko Svetić, Nikica Rubčić, Alen Rubčić Mačak, Vinko Rubčić Mačak, Srećko Butković, Željko Šostarić Fumić, Boro Bruketa, Miljenko Manestar, Andrija Breški, Željko Blažeković, Vanja Kren Njavro te Vinska kuća Pavlomir. Uz kupnju prigodne martinjske čaše po cijeni od šest eura, posjetitelji su mogli degustirati vina na izložbi, a ista čaša pratila je posjetitelje kroz cijelu večer i na martinjskoj kućici, u caffe baru M i konobi Hata, gdje su svi zainteresirani mogli kupiti »dec« vina po simboličnoj cijeni od jednog eura. Da slavlje ne bi prošlo bez ukusnih zalogaja, pobrinuli su se ugostitelji koji su nudili ukusan gulaš od divljači, domaće kobasice sa zeljem te zanimljive ukrajinske sarmice s heljdom i junetinom.


Vedran Švast, Zoran Krišković i Danijel Orešković / Foto Nikola BLAGOJEVIĆ


Na jednom od štandova s vinom srećemo Zorana Kriškovića, Danijela Oreškovića i Vedrana Švasta. Zoran izlaže graševinu, Vedran graševinu i plavac mali, a Danijel merlot shiraz i graševinu.


– Mi smo svi vinari amateri koji rade vino za svoj gušt. Velika većina nas kupi grožđe i od njega napravi vino za sebe i kumpaniju, a tek rijetki imaju svoje vinograde – govori Zoran koji se vinarstvom bavi više od 40 godina, dok Vedran dodaje da je proizvodnja vina »generacijski posao« koji se prenosi s nonića na oca, s oca na sina…


Zoran ističe i da su novljanski vinari amateri dugo godina proizvodili malvaziju, ali je graševina postala dostupnija dolaskom obitelji Palinkaš u Pavlomir. A od kad se obilježava Martinje u Novom Vinodolskom? Prema Zoranovim riječima, od kad je oformljena Udruga prijatelja grožđa i vina Ružica Vinodola.


Kakav je okus vina proizvedenih od strane vinara amatera? Ako pitate Mitku iz Ljubljane, posjetiteljicu koja u Novi Vinodolski dolazi u svako doba godine, odgovor je: odlična!


– Probala sam merlot i plavac mali jer više volim crna vina. Mogu reći da su jako ukusna – govori Slovenka.


Mitka kaže da je vino odlično! / Foto Nikola BLAGOJEVIĆ


Vinski vitezovi


U Novome srećemo i vinske vitezove. To su Miljenko Manestar, inače i predsjednik crikveničke Udruge vinogradara, vinara i maslinara Sveta Lucija, te Željko Šostarić Fumić, ujedno predsjednik novljanske Udruge prijatelja grožđa i vina Ružica Vinodola. Kako se postaje vinskim vitezom i tko sve može biti vinski vitez?


– Može svatko tko voli vino! Najprije se uključiš u Bratovštinu hrvatskih vinskih vitezova, čije je geslo »Slava Bogu – čast vinu!«, a onda se aktivnošću »penješ« stepenicu po stepenicu, sve dok ne dođeš na najvišu razinu vinskog viteza – pojašnjava Manestar.


Bogata ponuda vina / Foto Nikola BLAGOJEVIĆ


Fumić dodaje da je potrebno minimalno 10 godina rada i truda da se dođe do titule »vitez vina«, a koji je onda lako raspoznati prema insignijama – obilježjima kao što su, primjerice, lanac oko vrata.


– Prvo se postaje »hospes« ili učenik, onda »consiliarius« ili savjetnik, zatim peharnik, i na kraju je »vitez vina« – kaže Fumić.


Nakon upoznavanja s vitezovima, evo ti i vinskog biskupa. Došao je red na blagoslov i »krštenje« vina – svečani čin promaknuća mošta u mlado vino. U ulozi vinskog biskupa bio je Velibor Velo Topolovec, a u ulozi kuma, tko drugi nego Željko Šostarić Fumić. Nakon što je vino kršteno, a grlo namočeno, sve je bilo spremno za feštu i dobar provod. Živjeli! Čin-čin!