Jelo koje grije dušu

Njoki od tikve upotpunit će svaki jesenski ručak

Ana Braškić

Foto: iSTOCK

Foto: iSTOCK

Nježni, ali bogatog okusa, ovi se njoki odlično slažu s raznim umacima i predstavljaju savršenu ravnotežu između jednostavnosti pripreme i gurmanskog dojma

Jesen je pravo vrijeme za jela koja griju dušu, a njoki od tikve su upravo takvi. Nježni, ali bogatog okusa, odlično se slažu s raznim umacima i predstavljaju savršenu ravnotežu između jednostavnosti pripreme i gurmanskog dojma.


Uz malo truda, na tanjuru ćete imati jelo koje miriše na domaćinstvo, ali izgleda kao iz restorana.


Vrijeme: 40 min priprema, 40 min kuhanje


Sastojci za 4 osobe:


500 g muškatne tikve
400 g crvenog krumpira
150 g brašna
2 žutanjka
sol
oštro brašno


Priprema


Krumpire dobro oprati, staviti u lonac posoljene hladne vode i staviti na vatru. Nakon što zakuha kuhati 20-ak minuta, a zatim u istu vodu ubaciti očišćenu tikvu narezanu na kocke te kuhati još 15-ak minuta.


Pomoću rupičaste žlice izvaditi tikvu, a zatim i krumpir. Tikvu zgnječiti, krumpir oguliti i zgnječiti. Na radnu plohu staviti brašno, dodati zgnječeni krumpir i tikvu, 2 žutanjka i posoliti prema želji. Zamijesiti tijesto koje mora biti homogeno, ali čvrsto.


Oblikovati loptu, posuti oštrim brašnom i pokriti krpom. Odvajati dio po dio, svaki oblikovati u kobasicu i rezati na komadiće. Sa svakim njokom prijeđite preko vilice. Njoke skuhati u slanoj vodi i poslužiti uz umak po želji.