Prirodno i ukusno

Domaći pire od bundeve: svjež, aromatičan i neusporedivo bolji od kupovnog

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Svestrani sastojak

Došla je sezona bundeve! U nastavku ćete naučiti kako jednostavno pripremiti domaći pire od bundeve – svjež, aromatičan i neusporedivo bolji od onog kupovnog. Postupak je vrlo jednostavan, a rezultat višestruko bolji: domaći pire je ukusniji, bogatiji hranjivim tvarima i savršeno kremast.


Što je pire od bundeve?


Možda biste pomislili da se radi jednostavno o usitnjenoj bundevi, zar ne? No, jeste li znali da se većina industrijskih pirea od bundeve zapravo pravi od mješavine drugih vrsta tikvi, poput butternut tikve, često još i nedozrelih?


FOTO: Unsplash


Pečenje ili kuhanje bundeve za pire?


Postoji više načina kako omekšati bundevu prije nego što je pretvorite u pire. Možete je kuhati na pari, međutim, najbolji rezultat daje pečenje u pećnici. Pečenjem bundeve na 200 °C dolazi do karamelizacije, procesa u kojem se prirodni šećeri u bundevi lagano karameliziraju, dajući joj bogat, orašast i slatkast okus. Zato je pečeni pire od bundeve prirodno slađi i aromatičniji od kuhanog.


Upute za pripremu


Zagrijte pećnicu na 200 °C. Operite bundevu i pažljivo je prerežite na pola. Žlicom izdubite sjemenke i vlaknasti dio (sjemenke možete sačuvati za kasnije, izvrsne su kad se ispeku!). Na kraju pospite lagani prstohvat soli po unutrašnjosti bundeve.


Položite polovice bundeve licem prema dolje (kožom prema gore) na lim obložen papirom za pečenje. Tako se para zadržava unutar bundeve, što pomaže da ostane sočna i da se kasnije lakše oguli. Zatim na nekoliko mjesta lagano zarežite koru nožem kako bi para mogla izlaziti tijekom pečenja.


Pecite na 200 °C oko 45–50 minuta, dok meso ne postane mekano na dodir vilicom. Veće bundeve mogu zahtijevati nešto duže pečenje. Lagano tamnjenje po rubovima je poželjno, ono daje dodatnu slatkoću i aromu. Kada je bundeva pečena, izvadite je i pustite da se malo ohladi prije daljnje obrade.


Ogulite koru (ili jednostavno žlicom izdubite meso) i stavite pečenu bundevu u blender ili multipraktik. Miksajte dok ne dobijete potpuno glatku, svilenkastu teksturu. I to je to, vaš domaći pire od bundeve je spreman!


FOTO: Unsplash


Čuvanje i rok trajanja


Domaći pire od bundeve čuvajte u staklenoj ili plastičnoj posudi s poklopcem u hladnjaku. Možete ga koristiti do tjedan dana, a ako želite dulje čuvanje, zamrznite ga u porcijama (npr. u kalupima za led ili vrećicama sa zatvaračem). U zamrzivaču može trajati i do šest mjeseci bez gubitka kvalitete.


Ideje za korištenje pirea od bundeve


Domaći pire od bundeve možete koristiti na mnogo načina. Odlično se uklapa u slatke i slane recepte, dajući jelima bogat, kremast okus i nježnu aromu jeseni. Dodajte ga u kolače, muffine, palačinke ili smoothieje za dodatnu sočnost i boju. U slanim jelima, pire od bundeve savršeno funkcionira kao baza za juhe, umake ili priloge uz meso i tjesteninu.


Ako volite eksperimentirati u kuhinji, pokušajte ga umiješati u tijesto za domaći kruh ili pite i dobit ćete predivnu boju i mekoću. A za brzi desert, pomiješajte malo pirea s jogurtom, cimetom i medom – ukusno i zdravo!