doza energije

Proteinska zobena kaša s maslacem od kikirikija i borovnicama savršen je početak dana

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Doručak dolazi u obliku kremaste i zasitne zdjelice s čak 26 grama proteina, a okusom neodoljivo podsjeća na omiljeni PB&J sendvič

Klasična zobena kaša bogata je vlaknima, ali često joj nedostaje proteina. Ova verzija to rješava na tri pametna načina: kuhanjem zobenih pahuljica u mlijeku, dodavanjem chia sjemenki i maslacem od kikirikija i sjeckanim kikirikijima kao završnim dodirom.


Rezultat: kremasta, zasitna zdjelica s čak 26 grama proteina.


Za dodatnu aromu, prije posluživanja prelijte malo javorovog sirupa koji savršeno spaja slatke i slane note.


Voće možete mijenjati prema želji – jagode, breskve, maline ili naribane jabuke i kruške također se izvrsno uklapaju. Ako ne koristite mliječne proizvode, zamijenite mlijeko nezaslađenim sojinim napitkom, koji ima jednaku količinu proteina.



Foto: Pexels

Sastojci


  • 300 ml mlijeka ili nezaslađenog sojinog napitka


  • 50 g zobenih pahuljica


  • 1 žlica chia sjemenki


  • prstohvat krupne soli


  • 1 žlica glatkog maslaca od kikirikija


  • ½ šalice (oko 75 g) svježih borovnica


  • 2 žlice sjeckanih, slanih prženih kikirikija


  • javorov sirup, po želji


Priprema


1. Pripremite sastojke.


U srednje velikom loncu pomiješajte mlijeko, zobene pahuljice, chia sjemenke i sol.


2. Kuhajte.


Zagrijte do vrenja, zatim smanjite temperaturu i kuhajte 5 minuta, povremeno miješajući, dok smjesa ne postane gusta i kremasta.


3. Dodajte maslac od kikirikija.


Maknite s vatre, prebacite u zdjelicu i umiješajte maslac od kikirikija dok se ne stvori lagani vrtlog.


4. Dodajte voće i kikirikije.


Na vrh pospite borovnice i sjeckane kikirikije.


5. Ukrasite.


Po želji prelijte s malo javorovog sirupa.


Savjet za pripremu unaprijed


Kašu možete pripremiti do 5 dana unaprijed i čuvati je u zatvorenoj posudi u hladnjaku. Prije posluživanja zagrijte je s malo mlijeka ili vode da povratite kremastu teksturu.



Foto: Pexels