FOTO: iStock
Pravilnim odabirom sorte, pažljivom berbom i odgovarajućim uvjetima čuvanja, kruške mogu zadržati okus i sočnost i do pet mjeseci
povezane vijesti
Kruške iz vlastitog vrta teško je usporediti s kupovnima – mirisne su, svježe i pune okusa. Prednost domaćih plodova je i ta što ih možete brati u pravom trenutku, bez dugih transporta i skladištenja.
No, da bi te kruške trajale što duže, važno je znati koju sortu saditi, kada brati i kako ih pravilno spremiti.
Koje kruške se mogu skladištiti
Sezona krušaka traje od srpnja do prosinca, a razlikujemo ljetne i zimske sorte.
Ljetne sorte, poput popularne ‘Williams Christ’, izuzetno su aromatične, ali i osjetljive. Brzo omekšaju, lako dobiju mrlje i ne podnose dugo skladištenje. U hladnjaku ili podrumu traju svega nekoliko dana.
S druge strane, zimske sorte, poput ‘Abate Fetel’, beru se dok su još tvrde. Tijekom skladištenja dozrijevaju, postaju slađe i sočnije, a uz pravilne uvjete mogu trajati četiri do pet mjeseci.

FOTO: iStock
Kada brati kruške za skladištenje
Za uspješno čuvanje važno je kruške brati prije potpune zrelosti, dok su još čvrste. Da biste bili sigurni da je vrijeme berbe pravo, prerežite jedan plod: ako su sjemenke već posmeđile, a meso je i dalje čvrsto, kruška je spremna za branje.
Koristite nježne pokrete kako biste izbjegli oštećenja i nikako ne perite plodove prije spremanja. Kruške s udubljenjima, tragovima plijesni ili ubodima insekata nemojte spremati – brzo se kvare i mogu „zaraziti“ ostale.
Kako čuvati kruške u hladnjaku
Ako ih planirate pojesti u roku od nekoliko dana, kruške možete držati u pretincu za povrće u hladnjaku. Hladnoća i vlaga usporit će zrenje i očuvati svježinu.
Kruške možete i zamrznuti, no nakon odmrzavanja postaju mekane, pa su tada najbolje za pripremu kolača, pirea ili deserata. Prije zamrzavanja ih operite, ogulite, narežite i pospremite u hermetički zatvorene vrećice ili posude.

FOTO: iStock
Kako čuvati kruške za duže razdoblje
Za duže skladištenje kruške treba položiti u jednom sloju u drvene ili plastične gajbe. Idealno mjesto za čuvanje je hladan, taman i vlažan prostor – poput podruma, garaže ili tavana u kojem temperatura ne prelazi 4 °C.
Kruške ne smiju biti u blizini voća koje ispušta etilen, poput jabuka ili rajčica, jer to plin ubrzava dozrijevanje i može uzrokovati kvarenje.
Kako usporiti kvarenje zrelih krušaka
Zrele kruške možete dulje očuvati tako da im ograničite pristup zraku. Stavite ih u veliku plastičnu vrećicu, zatvorite i probušite nekoliko malih rupica kako bi vlaga mogla izlaziti, ali da zrak ne struji previše. Na taj način voće ostaje svježe, a proces prezrijevanja se znatno usporava.
Pravilnim odabirom sorte i pažljivim skladištenjem, uživat ćete u domaćim kruškama i tijekom zime. Neke će sorte, poput ‘Conference’ ili ‘Abate Fetel’, čak razviti punu aromu tek nakon nekoliko tjedana mirovanja – dokaz da se strpljenje u vrtu itekako isplati.