Novo obraćanje

TKO JE TREBAO ZVATI VOJSKU? Predsjednica: ‘Nisam napala Krstičevića, očekujem da povuče ostavku’

P. N.

Ilustracija Davor Javorović / PIXSELL

Ilustracija Davor Javorović / PIXSELL

On je odličan ministar i s njim nemam nikakvih prijepora. Apsolutno nema razloga za njegovu ostavku. Ja sam samo postavila pitanje zašto se nije vojsku ranije pozvalo da izađe na teren. Pa vojska ne može izaći sama od sebe, izjavila je predsjednica



Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je večeras kako od ministra Damira Krstičevića očekuje da povuče svoju ostavku i da njeno “prozivanje” nije išlo na njegov račun, niti na račun OS RH.


– On je odličan ministar i s njim nemam nikakvih prijepora. Apsolutno nema razloga za njegovu ostavku. Ja sam samo postavila pitanje zašto se nije vojsku ranije pozvalo da izađe na teren. Pa vojska ne može izaći sama od sebe, izjavila je predsjednica, dodajući da joj je žao što je Krstičević reagirao onako emotivno, ali kaže i da je to bio “časni potez, ukoliko se osjetio osobno prozvanim”.


Rekla je da se s Krstičevićem nije čula nakon što je objavio da podnosi ostavku.




Na upit tko je trebao pozvati vojsku da izađe na teren, rekla je da su to vatrogasni zapovjednici koji se na temelju procjene situacije trebaju obratiti Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, a onda oni traže intervenciju vojske.


– Vojska je odradila odličan posao kad je izašla, a nadljudske napore podnijeli su i vatrogasci i civili koji su branili svoje kuće – pravo je čudo da u ovakvom požaru nije bilo gubitka ljudskih života, rekla je. 


Predsjednicu su novinari pitali i zašto nije brže došla iz Austrije, odnosno zašto nije uzela redovnu liniju i pohitala u Hrvatsku.


– Što se tiče leta, znate da smo jutros imali sastanke. Išli smo državnim zrakoplovom, redovne linije su bile takve da je bilo komplicirano doći, a ja uvijek kad mogu idem redovitim linijama, odgovorila je.