
Puno dela, ma i gušta / Foto Relja PAŠKVAN
Očekivali smo lakšu sezonu jer prema informacijama koje smo dobili urod je upola manji nego lani, ali mi smo već do sada u prva dva tjedna obradili oko 50 tona više nego u istom periodu lani, kaže Marijan Vodinelić
povezane vijesti
PUNAT – Golemi su redovi ovih dana pred Uljarom Punat koja je najveća na otoku Krku. Gužve su nastale, osim zbog dobrog uroda, zato što su osim krčkih maslinara i mnogi ‘’s kopna’’ probali ovdje dobiti uslugu. Od kasnih noćnih i ranih jutarnjih sati ljudi dolaze pred uljaru i ‘’kampiraju’’ kako bi njihove masline postale ulje, ali mnogi, nažalost, budu i odbijeni jer uljara ima svoje ograničenje koliko može obraditi, a ono je oko tone na sat. Radi se punom parom te se na dan zna preraditi i 20 tona. Ovogodišnja berba nije kao rekordna lanjska, ali je i dalje poprilično uspješna.

Uljara radi punom parom / Foto R. PAŠKVAN
Oprez pri sortiranju
Da bi uljara uopće zaprimila masline na obradu, one moraju biti svježe te sortirane bez lišća i grančica, u protivnom se roba odbija.
– Očekivali smo lakšu sezonu, jer prema informacijama koje smo dobili, urod je upola manji nego lani, ali mi smo već do sada u prva dva tjedna obradili oko 50 tona više nego u istom periodu lani. Najbitnija stvar kod maslinovog ulja je da se masline isti dan prerade. Nama je bitna kvaliteta ulja koja odlazi od nas, stoga imamo standarde kakvo je stanje ploda koji uzimamo. Ako taj standard nije zadovoljen, mi ga vraćamo i, nažalost, ljudi to nerijetko i bacaju, kaže voditelj uljare Marijan Vodinelić.
Maslinari zadovoljni
– Imamo oko 350 maslina koje obiremo, tri familije, tri zeta. Zadovoljni smo urodom. Lani je bila rekordna godina, ove je manje, ali je i dalje dobro, otprilike dvije trećine od lani. Plod je super, zdrave su ulike i dobro ‘’plaćaju’’, randman je visok. Nama je glavno da imamo za sebe, da platimo troškove, što ćemo uspjeti i to je super, rekao je Darko Dujmović iz Kornića. |
Dalmaciju i otoke od Raba naniže je ove sezone pogodila maslinova muha, ali, nasreću, otok Krk je, uz Cres, Mali Lošinj i Istru izbjegao takvu sudbinu pa je urod i kvaliteta samih maslina visoka.
– Lanjski plod je bio nešto bolji jer je bila velika suša koja je uništila gotovo sve nametnike, a ove godine ja nešto lošiji, ali i dalje vrlo dobar. Ipak, ove godine je randman viši (omjer dobivenih kila ulja po prerađenoj kilaži sirovih maslina – op.a.). Lani je početkom berbe bio oko 8,5, a ove godine je 9,5. Na današnji dan lani bio je 9,5, a sada je 11,5, dodao je Vodinelić.
Oblice i talijanke
Od sorti su najzastupljenije ‘’oblice’’ i ‘’talijanke’’. Posljednjih godina maslinari se okreću i novim sortama, koje imaju kraći period od sadnje do prvog uroda.
– Nove, modernije sorte daju plodove već nakon 3 do 4 godine. Starijim sortama treba više, stoga je jasno da su maslinarima novije sve zanimljivije. Druga stvar je obnavljanje starih nasada. Svaka sorta ima neki svoj proces zrenja. Uz to, masline su počele sve brže zreti, klimatske promjene imaju učinak. Onda imamo situaciju da ukupna sezonska berba nije toliko obilna, ali je većina ploda sazrela u isto vrijeme i mi ne možemo sve obraditi. Jedan od načina kako bi se izbjeglo da ljudi bacaju masline je da imaju više sorti u maslinicima koje se razlikuju po periodu dozrijevanja, zaključio je Vodinelić.