Foto Mario i Tina Šubat Foto RESTORAN EVA
U tri staklenke smjestili smo tri prepoznatljiva goranska jela: krem juhu od vrganja, gulaš od jelena i zapečene borovnice. Ideja je da gost u kući za odmor može jednostavnim podgrijavanjem dobiti gotov goranski ručak, kaže Mario Šubat
povezane vijesti
LOKVE – Ljeto je definitivno iza nas, jesen je tu i sve je uočljivija, a izmjene godišnjih doba slijede i goranski restorani pri čemu jednu zaista lijepu i nesvakidašnju novost nudi poznati lokvarski restoran Eva smješten u prekrasnom Goskom raju, tri kilometra od Lokava. Riječ je o projektu za sada nazvanom »Ručak za doma«, a o čemu je riječ govori nam Mario Šubat, vlasnik restorana Eva, naglašavajući kako je projekt usmjeren k gostima goranskh kuća za odmor, kao i onim gostima koji bi nakon odličnog ručka rado uzeli »ručak za doma«.
Goranske staklenke
– Osmislili smo i u tri staklenke smjestili tri prepoznatljiva goranska jela: krem juhu od vrganja, gulaš od jelena i zapečene borovnice. Ideja je da gost u kući za odmor može jednostavnim podgrijavanjem te dodatkom valjušaka od kruha ili krumpira dobiti gotov goranski ručak, nakon kojeg se može zasladiti varijacijom goranske štrudle. U tijeku je proces validacije ovih proizvoda, kako bi zadovoljili sve tehničke i tehnološke zahtjeve stavljanja u promet, pa se može očekivati da će se staklenke sa šarenom naljepnicom Eva uskoro biti u prodaji u restoranu, a to znači da će gosti s lokvarskog i obližnjih područja moći »skočiti« do Eve i osladiti se kvalitetnim, autohtonim i originalno goranskim »ručkom za doma«, govori Šubat.

Ističe da su on i supruga Tina u novo godišnje doba ušli i s novom sezonskom ponudom restorana Eva.
– Naš jesenski jelovnik temelji se, kao i inače naša ponuda, na goranskim namirnicama i jelima. Jelovnik je promišljeno sažet te sadrži dvadesetak jela, a svako ima svoje mjesto i namirnicu s goranskog područja. Primjerice, jedan od menija koje nudimo pruža mogućnost uživanja u salati od sirovih goranskih vrganja za hladno predjelo, lovačkoj pašteti s jelenjim pršutom, krem juhi od goranskih vrganja, pastrvi s hrskavim lješnjakom posluženoj na sotiranom poriluku, jelenjem odresku pripremljenom »a la wild« s torticom od sira koja je hommage vučenom tijestu sa sirom, ostavštini austro-ugarske kuhinje. To jelo serviramo s umakom na bazi domaćeg pekmeza od šljiva koji također pokazuje vezu ovog kraja s austrijskim kulinarskim duetom slano/slatko. Ovaj meni završava zapečenim šumskim borovnicama, daru goranske šume, koje su servirane s kremom od jogurta i goranskim medom kao darom goranskih pašnjaka i livada, rekao je Šubat istaknuvši kako, naravno, postoje i brojne druge mogućnosti za prava gurmanska uživanja upotpunjena ljepotom krajolika u kojem se restoran Eva nalazi.
Tradicija
Naime, restoran Eva postoji 20 godina, a vodio ga je Marijev djed Vilim, s bakom Evom po kojoj je restoran i dobio ime. Mario Šubat je, odabravši zvanje kuhara prije devet godina, odlučio ovdje smjestiti svoj profesionalni i privatni život, pa sa suprugom Tinom otvara restoran koji je nakon djedove bolesti bio zatvoren. Smješten na samoj obali Lokvarskog jezera, koje je starijim generacijama znano kao Omladinsko jer su ga omladinci izgradili, restoran Eva uživa spektakularnu poziciju usred borove šume. Mario i njegova obitelj žive u stanu iznad restorana, pa se s punim pravom može reći da gosti dolaze u njihovu kuću.

Foto M. KRMPOTIĆ
– Želimo biti mjesto na kojem se može dobro i kvalitetno jesti i upoznavati, uživati i istraživati tradiciju ovog kraja. S tim ciljem smo poduzeli i manje zahvate u uređenju prostora pa gosti tijekom boravka u restoranu mogu saznati kako se gradila brana i Lokvarsko jezero, dobiti uvid u prošlost Lokava, te saznati zašto je Goranima »drvo prvo« ili kako je Đavolji vrt, kako se nekada zvao Gorski kotar postao »zeleno srce Hrvatske«, rekao je Mario Šubat.
Od srijede do nedjelje
Kao što zaista veliku pažnju posvećuju domaćim namirnicama i gastrotradiciji, tako su u Evi odlučni i u ponudi pića. Uz kvalitetna vina tu su i brojna originalna i autohtona alkoholna pića na bazi bilja i voća raznih, ali redom vrlo kvalitetnih i sve poznatijih goranskih proizvođača rakija i likera. Svakako treba napomenuti kako je restoran Eva otvoren od srijede do nedjelje, od 12 do 21 sat, a rezervacija je obvezna.