S niskim udjelom šećera

Sedam zdravih grickalica koje održavaju energiju između obroka

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Ako birate kombinacije koje uključuju vlakna, proteine i zdrave masnoće, umor i iznenadne želje za slatkim ostat će stvar prošlosti

Zdrave grickalice ne moraju biti dosadne. Ključ je u kombinaciji proteina, vlakana i zdravih masnoća koje će vas zasititi bez naglih oscilacija šećera u krvi.


Takvi međuobroci stabiliziraju energiju i raspoloženje, a pritom ne izazivaju onaj poznati “pad” koji slijedi nakon slatkih zalogaja. Donosimo sedam ideja.



Foto: Pexels

Grčki jogurt s bobičastim voćem i chia sjemenkama


Umjesto kupovnih aromatiziranih jogurta, birajte obični grčki jogurt i dodajte svježe bobičasto voće te žličicu chia sjemenki. Jogurt donosi proteine, voće prirodne antioksidanse, a chia sjemenke vlakna i omega-3 masnoće. Zasitno, svježe i bez dodanog šećera.


Hummus s povrćem


Kombinacija vlakana iz povrća i biljnih proteina iz slanutka daje savršen balans. Mrkva, celer, krastavci ili paprike osigurat će svježinu, a hummus zdrave masnoće i kremastu teksturu.


Jabuke s maslacem od orašastih plodova


Jedan od najklasičnijih, ali i najsvrsishodnijih međuobroka. Jabuke sadrže topiva vlakna, dok maslac od badema ili kikirikija dodaje proteine i masnoće koje produžuju osjećaj sitosti.


Pečeni slanutak


Hrskava i proteinski bogata alternativa čipsu. Dovoljno je slanutak začiniti, ispeći i spremiti u staklenku. Odličan izbor za ured ili put.



Foto: Pexels

Sir i orašasti plodovi


Brz i jednostavan međuobrok koji kombinira proteine, kalcij i zdrave masnoće. Par badema uz štapić sira čini savršenu kombinaciju za stabilnu energiju.


Suhi edamame


Osim što pruža zadovoljavajuću hrskavost, edamame sadrži visoku razinu biljnih proteina i vlakana. Idealan izbor ako tražite nešto što nije slatko, a daje osjećaj sitosti.


Kokice s nezaslađenim suhim voćem


Kokice su iznenađujuće dobra podloga za zdravu mješavinu – dodajte malo nezaslađenog suhog voća, sjemenki ili orašastih plodova i dobit ćete balans slatkog i slanog, ali bez viška šećera.



Foto: Pexels