Sasvim nova ponuda

Lička trpeza za hladnije dane: Gdje ima dima, ima i vatre, a ima i polica

Marin Smolčić

Svaka sezona ima svoja gastro- pravila / Foto M. SMOLČIĆ

Svaka sezona ima svoja gastro- pravila / Foto M. SMOLČIĆ

Lički krumpir je odlično rodio, uvijek se nađe ponešto slanine i sira. Vrijeme je za pole!



 


GOSPIĆ  Već je postala pomalo uobičajena navika da se u medijima javlja vijest po kojoj “niti najstariji stanovnici ne pamte”… Ovakva vijest može se vezati uz temperaturni niz koji je u Lici ovih dana bio u znaku početka grijanja kuća i stanova. Ako je vjerovati meteorološkim prognozama, vrlo brzo dolazi nam još nekoliko vrlo hladnih jesenskih dana. Bez obzira na to grijete li se na drva, pelete, lož-ulje, plin ili struju, ovih dana jutra su vrlo svježa, čemu svjedoči i dim iz mnogih ličkih dimnjaka. A gdje ima dima – ima i vatre.


Niske temperature zraka su vrlo brzo uzrokovale i promjene ličkih menija. Kiseli kupus je u “kućnoj radinosti” još uvijek prerano tražiti, ali ga zato ima u trgovinama tijekom cijele godine. Lički krumpir je odlično rodio, uvijek se nađe ponešto slanine i sira. Vrijeme je za pole!




Ovu tradicionalnu ličku deliciju ovih dana će kušati mnogi. Za ručak ili večeru, nevažno. Dovoljno je zagrijati pećnicu, krumpire presjeći na pola, špikati ponešto slanine i nakon 20-ak minuta izvaditi iz rola. Kapule uvijek ima, češnjaka također. Mnogi se kunu kako ih je u vrijeme korone upravo ova prehrambena kombinacija spasila od zaraze. Gripe također.