Postizborni transfer

Morana Jokić napustila Hrvoja Burića i prešla u HNS. Za naš list je otkrila razloge svog poteza

Damir Cupać

Morana Jokić

Morana Jokić

HNS je odabrao politiku budućnosti koja se odnosi na izgradnju boljeg i modernijeg obrazovnog sustava. Jedino s njima mogu realizirati ono zbog čega sam i ušla u politiku, rekla je Jokić



RIJEKA Morana Jokić koja je u Gradsko vijeće ušla s nezavisne liste Rijeka budućnosti, nije više politička istomišljenica Hrvoja Burića jer je prešla u HNS. Riječ je o gradskoj vijećnici koja nije došla na konstituirajuću sjednicu gradskoga parlamenta, a svoj izostanak opravdala je zdravstvenim stanjem, naime, opeklinama. Zanimalo nas je je li točna informacija da je pristupila vijećnicima HNS-a kako bi formirali vijećnički klub i je li formalno ušla u tu stranku.


– Odlično ste obaviješteni, obje informacije su točne – navela je Jokić.


Obrazovni sustav 


Na pitanje zbog čega se odlučila napraviti takav korak, navela je da je HNS odabrao politiku budućnosti koja se prije svega odnosi na izgradnju boljeg i modernijeg obrazovnog sustava.




– Jedino zajedno s njima mogu realizirati ono zbog čega sam i ušla u politiku. HNS inzistira na depolitizaciji obrazovanja, a to su i moji stavovi. Naravno, očekujem da i u Gradu Rijeci slijedimo taj primjer i da gradimo okruženje koje potiče izvrsnost – izjavila je Jokić.


Pitali smo je i je li razgovarala s Hrvojem Burićem o svojoj odluci i je li on tražio da vrati mandat.


– Naravno da ne. Da je među nama postojala bilo kakva direktna komunikacija, sigurna sam da bismo našli rješenje na obostranu korist. Burić je odlučio diskreditirati me preko medija i zloupotrijebiti povjerenje koje sam i ja, isto kao i on, dobila od građana. Lista na kojoj sam se kandidirala bila je nezavisna lista koja je okupljala ljude različitih pozicija i svjetonazora, i zaista smo napravili dobar posao na izborima. To bi prije svega najviše trebao cijeniti nositelj liste i trebao bi se prema svakome od nas odnositi najmanje onoliko korektno i stručno kao što smo se i mi odnosili prema cijeloj stvari. Konkretno, ja sam dala plan rada i jasnu viziju djelovanja na području obrazovanja, od nje ne planiram odustati i zato ne želim vratiti mandat koji sam zaslužila – zaključila je Jokić.


Prevara birača 


Hrvoje Burić više nema nikakve dvojbe u vezi s Moranom Jokić. On je ocijenio da njegova bivša kolegica besramno laže, te da je lagala i kada je navela izmišljene razloge za nedolazak na konstituirajuću sjednicu Gradskoga vijeća. Jednako tako smatra da je uloga HNS-a u cijeloj ovoj priči kompromitirajuća za tu stranku zbog toga što su omogućili prevaru birača.


– Morana Jokić ušla je u Gradsko vijeće s moje nezavisne liste i njezin prelazak u HNS je prevara birača. Ona mi se uopće nije javila od konstituirajuće sjednice. Na moju žalost, kasno sam saznao da je bila članica ORAH-a, a četiri mjeseca u 2016. godini i SDP-a. Sama mi je to priznala kada sam je pitao. Očito je da je njezina ambicija užasno jaka i da bez problema mijenja stranke. Što se tiče nedolaska na konstituirajuću sjednicu, tvrdim da je lagala o razlozima jer je nas izvijestila da je iscrpljena, da joj je palo željezo, tlak, kalij i ostalo te da joj je pozlilo, a onda je poslije kao razlog navodila opekline. Drago mi je da takvi ljudi više nisu na mojoj listi. Stvaranje nezavisne liste je mukotrpan posao, ali uvjeren sam da nismo iznevjerili birače. Ovakvi potezi su, nažalost, hrvatska realnost, a problem je i u zakonskom okviru koji ne sprječava takve stvari, ocijenio je Burić, zaključivši da je od HNS-a nemoralno to što je napravio i na takav način sudjelovao u prevari birača.