Zdravlje na tanjuru

Domaća Nutella. Donosimo vam recept za probiotsku verziju namaza u kojem možete uživati bez krivnje

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Zvuči nevjerojatno, ali ovaj jednostavan recept spaja užitak i zdravlje

U idealnom svijetu mogli bismo jesti sve što poželimo, bez posljedica po zdravlje i bez brige o brojevima na vagi. No, najveća slabost mnogima su upravo slatkiši – bilo da je riječ o čokoladi, gumenim bombonima, pecivima ili kremastim namazima. Znamo da šećer opterećuje tijelo i može izazvati razne tegobe, ali teško je odoljeti kada nam se s police u trgovini zavodljivo smiješi staklenka Nutelle.


Dobra vijest? Postoji način kako svakodnevno uživati u kremastom čokoladnom namazu – i to bez grižnje savjesti. Rješenje donosi recept za „darmfreundliches Nutella“, odnosno probiotsku, domaću verziju popularnog namaza koja, zahvaljujući fermentaciji, postaje prijatelj vašeg probavnog sustava.


Recept potpisuje Maria Maas, a tajna se krije u kombinaciji pravih lješnjaka, sirovog kakaa, datulja, kefira i malo strpljenja. Rezultat je čokoladni namaz bogat zdravim mastima, antioksidansima i probioticima, savršen za mazanje na kruh ili dodavanje u omiljene deserte.


Recept za probiotsku Nutellu


  • 200 g lješnjaka
  • 50 g sirovog kakaa
  • 60 g datulja
  • 30 ml kefira
  • po želji 50–100 ml vode, ovisno o konzistenciji
  • opcionalno: malo meda za dodatnu slatkoću

Priprema:


Lješnjake rasporedite po limu obloženom papirom za pečenje i pecite 15–20 minuta na 200 °C, dok im se kožica ne počne odvajati. Ohladite ih, prelijte vodom i ostavite da se namaču preko noći.


Sljedeći dan ocijedite vodu, dodajte datulje, kakao, kefir i, po potrebi, malo vode. Sve dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku kremu. Smjesu prebacite u staklenku, prekrijte krpom i ostavite 24 sata na sobnoj temperaturi da fermentira. Potom zatvorite poklopcem, spremite u hladnjak i uživajte.


Savjet: zbog kefira, krema ima blagu kiselkastu notu. Ako vam to ne odgovara, slobodno dodajte malo meda i dobit ćete savršeno izbalansiran okus.