
FOTO: iStock
Tradicionalna slastica s modernim twistom – poslužena uz domaći voćni preljev i kuglicu sladoleda od likera od jaja
povezane vijesti
Malo što može probuditi osjećaj doma i topline kao miris svježe pečenog kolača od jabuka.
Ovaj kolač spaja rustikalni šarm sočnih jabuka, cimeta i hrskavih badema s profinjenim dodatkom – kuglicom kremastog sladoleda od likera od jaja. Za završni dodir tu je kiselkasti preljev od ribiza koji zaokružuje okus i dodaje osvježavajuću notu.
Bez obzira pripremate li ga za svečani desert ili za opušteno nedjeljno druženje, ovaj recept donosi toplinu i pravi jesenski užitak na stol.
Sastojci za kolač:
- 100 g mljevenih badema
- 200 g pirovog brašna
- 120 g smeđeg šećera
- 200 ml ulja od suncokreta
- 3 jaja
- 4 jabuke
- 2 žličice praška za pecivo
- 150 g kiselog vrhnja
- prstohvat soli
- 1 žličica mljevenog cimeta
Sastojci za sladoled:
- 200 ml vrhnja za šlag
- 200 ml mlijeka
- 1 mahuna vanilije
- 70 g šećera (50 g + 20 g)
- 5 žumanjaka
- 50 ml likera od jaja
Za dekoraciju:
- džem od ribiza
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 160 °C s ventilatorom, a kalup obložite papirom za pečenje. Jabuke ogulite, očistite i narežite na tanke ploškice. Pomiješajte sa svim sastojcima za kolač dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte u kalup i pecite oko 50 minuta. Ostavite da se malo ohladi.
Za sladoled zakuhajte mlijeko, vrhnje, vaniliju i 50 g šećera. Posebno umutite žumanjke s preostalih 20 g šećera, pa polako ulijte toplu smjesu. Kuhajte na pari oko 10 minuta dok ne postane kremasto, zatim ohladite. Smjesu stavite u aparat za sladoled, a pri kraju umiješajte liker od jaja.
Za voćni preljev izmiješajte džem od ribiza i stavite u vrećicu za ukrašavanje. Poslužite topli kolač od jabuka s kuglicom sladoleda, ukrasite preljevom od ribiza i uživajte u punom jesenskom okusu.