
Foto Matea Jurčić
Starinski recepti u njihovim suvremenim interpretacijama privukli su brojne ljubitelje svakodnevnih i omiljenih jela koja se u Klani jedu desetljećima
povezane vijesti
Gulaš z njoki, kiselo zelje i klobasice, zabiljena palenta, vodeni kolačići, orihnjača, ajerkonjak i brojna druga tradicijska jela klanjskog područja ove su nedjelje u Lisac primamila desetke ljubitelja domaće kuhinje.
Krcato je bilo ispred lisačke Lovačke kuće gdje su se u sklopu manifestacije »Kaj se jilo i još se ji poli nas« isprobavali starinski recepti u njihovim suvremenim interpretacijama kojih je za ovu priliku pripremilo dvadesetak kuharica i kuhara iz gotovo svih naselja općine.
Nakon premijerne i uspješne lanjske smotre, ovaj je gastrodogađaj i ovog rujna prikazao najbolje od gastronomskog naslijeđa koje se u Liscu, Klani, Studeni, Škalnici, Brezi i Lazama prenosi s koljena na koljeno, a koje uz gušte pijate puni i danas.
Na meniju su se tako našla svakodnevna i omiljena jela koja se u ovom kraju jedu desetljećima, kombinacije autentične za Klanu, kao i ona manje poznatija ili čak pomalo zaboravljena jela.
Gužva oko tripa
Prema riječima Anite Afrić, predsjednice Društva za povjesnicu Klana pod čijom se organizacijom smotra odvila, ovaj susret uspio je pokazati gastronomsku raznolikost i bogatstvo kulinarske tradicije klanjskog kraja.
– Prezadovoljni smo s odazivom, došlo je puno ljudi izvan Klane i iz Klane, a to nas posebno veseli jer je manifestacija napravljena za naše ljude. Pokušali smo pripremiti tradicionalna jela koja nismo kuhali lani, a uz gulaše tu je i naš zaštitni znak, klanjska glatka palenta s krumpirom koja dobro ide sa svim.
Posebno moram zahvaliti Općini Klana i načelnici koji su pokazali velik interes za našu smotru i dali veliku podršku ovomu što radimo, nadam se da ćemo i drugih godina nastavit s ovakvim manifestacijama, kazala je Afrić.
Uz navedene delicije, u Liscu su se jeli i zabiljena palenta, kalandraka (gulaš z kompiron), gulaš i bila palenta, žaladija (hladetina), jota, slatki njoki, kuhani jačmen, zapečeni jačmen z klobasami, gulaš s vrganji, kompir na juhu, proliti kompir z pancetun i radić, goranski nadjev, merlin i fažov.
Posebno je tijesno, a i prometno bilo oko lonaca s tripama koje su najviše očarale nepca, a među desertima našli su se i orihnjača, puhanja-fritule, štrudle od jabuka, praskvice-breskvice, mramorni kolač, domaće kiflice.
Kušao se i domaći ajerkonjak, tradicionalno alkoholno piće napravljeno od jaja, mlijeka, šećera, i naravno, konjaka, a u Liscu je »gostovao« i grobnički presnac u izradi promotora i nagrađivanog kuhara ove tradicionalne slastice Vlade Kukuljana.
Dobri običaji
Uživanje u dobrim jelima popratila je i Sanja Sušnik, načelnica Općine Klana pod čijim se pokroviteljstvom manifestacija održala.
– Stvarno sam sretna da Klana može prezentirati ova domaća jela koja nas podsjećaju na naše noniće i none i neka davna vremena. Lani je smotra održana u domu na Liscu, a ove godine smo se odlučili za Lovačku kućicu gdje se mogao okupiti ovoliki broj ljudi i izlagača, a voljeli bismo da manifestacija postane tradicija i da njome zadržimo stare običaje, kazala je načelnica Sušnik.
Klanjska se općina tako opet potvrdila kao mjesto gdje se dobro jede, a manifestacija »Kaj se jilo« s punim pravom ulazi na njen gastronomski kalendar gdje se uz festival »K(l)obasica našiga kraja« nalaze i popularni lovački kotlići kao i tradicionalna Gljivijada za koju su pripreme u Klani već započele, a koja će se idućeg mjeseca održati na prostoru bivše klanjske vojarne.