Stvarno osvježava

Krumpir salata inspirirana tzatzikijem odvest će vaše nepce u Grčku

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Idealan prilog

Ako volite krumpir salatu, znate da mogućnostima za kombinacije gotovo da nemaju kraja. Postoji verzija s crvenim krumpirom, grčka varijanta s piletinom, njemačka salata s manje povrća… No ova verzija je stvarno jedinstvena: tzatziki krumpir salata.


Ova verzija klasične salate donosi svježinu jogurta i krastavaca (i svježih i kiselih), sočnost kuhanih mladih crvenih krumpira, miris kopra i limuna te blagu oštrinu crvenog luka i češnjaka. Rezultat je salata koja istovremeno osvježava i pruža dozu raskoši.



Sastojci:


  • 680 g mladih crvenih krumpira, prepolovljenih
  • 15 g (1 žlica) krupne soli, podijeljeno
  • 2 krastavca, nasjeckana
  • 120 g kiselih krastavaca, nasjeckanih
  • 15 g svježeg kopra, nasjeckanog
  • 80 g crvenog luka, sitno nasjeckanog
  • 2 režnja češnjaka, naribana
  • naribana korica 1/2 limuna
  • 30 ml limunova soka
  • 5 g (1 žličica) šećera
  • 2 g (1/2 žličice) svježe mljevenog crnog papra
  • 160 g grčkog jogurta, punomasnog
  • 30 g majoneze
  • dimljena paprika, za posipanje (opcionalno)

Priprema:


U velikom loncu prelijte krumpire vodom, dodajte 2 žličice soli i zakuhajte. Kuhajte 12–15 minuta, dok krumpir ne omekša i lako se probode vilicom. U međuvremenu, u velikoj zdjeli pomiješajte sve preostale sastojke: svježe i kisele krastavce, kopar, crveni luk, češnjak, limunovu koricu i sok, šećer, papar, grčki jogurt i majonezu.


Kad su krumpiri kuhani, dobro ih ocijedite i još vruće ubacite u zdjelu s dresingom. Lagano umiješajte da se sve poveže. Ostavite da se salata ohladi na sobnu temperaturu. Po želji pospite s malo dimljene paprike prije posluživanja. Savršeno se stapa s grilanom piletinom ili raznim delicijama od mljevenog mesa. Dobar tek!