
FOTO: iStock
Od Hokkaida do ukrasnih sorti – evo kada i kako znati da je plod spreman za berbu
povezane vijesti
Kraj ljeta i početak jeseni označavaju vrhunac sezone bundeva. No, mnogi se vrtlari pitaju: kada je pravo vrijeme za berbu i kako bundevu ubrati da bi što dulje trajala?
Odgovor ovisi o sorti – ljetne bundeve najbolje je potrošiti odmah, dok su skladišne prave čuvarice podruma, koje mogu izdržati i do godinu dana.
Kada je bundeva spremna za berbu
Prvi znak zrelosti je boja. Hokkaido bi trebao poprimiti intenzivno narančastu nijansu, a druge sorte svoju karakterističnu boju. Drugi pouzdan pokazatelj je drvenast, posmeđen i čvrst peteljkov dio. Površina zrelog ploda glatka je i tvrda – toliko da je ne možete ogrebati noktom. Kod mnogih sorti vrijedi i pravilo „praznog zvuka“: kada kucnete po plodu, zrela bundeva zvuči šuplje.
FOTO: iStock
Kako ubrati i pripremiti bundevu za skladištenje
Berba se obavlja oštrim nožem ili škarama, a uvijek je dobro ostaviti barem pet centimetara peteljke. Ona štiti bundevu od gljivičnih bolesti i produljuje vijek trajanja. Važno je da plodovi ostanu neoštećeni – svaka ogrebotina može biti ulaz za trulež.
Prije spremanja u podrum ili ostavu, bundevu je korisno nekoliko dana ostaviti na suhom i toplom mjestu da se kora dodatno učvrsti. Idealni uvjeti za skladištenje su prozračna, suha prostorija s temperaturom od 10 do 15 °C. U takvim uvjetima čvršće sorte mogu trajati i do godinu dana, dok se one s tanjom korom troše unutar nekoliko mjeseci. Ljetne bundeve i nezreli plodovi, pak, najbolje se potroše u roku od dva tjedna.
Poseban oprez kod ukrasnih bundeva
Zahvaljujući raznim oblicima i bojama, ukrasne bundeve sve su češći jesenski dekor. No važno je znati da one nisu za jelo – sadrže gorke tvari (cucurbitacine) koje mogu izazvati ozbiljne probavne smetnje. Ukrasne plodove također je najbolje ubrati prije prvog mraza i osušiti na toplom mjestu.
Bilo da ih koristite za juhu, kolač ili jesensku dekoraciju, bundeve su simbol sezone. Uz pravilan odabir trenutka berbe i malo pažnje pri rukovanju, plodovi će trajati mjesecima i donositi okus i miris jeseni daleko u zimu.