
FOTO: iStock
Zvuči čudno, ali djeluje
povezane vijesti
Kad čujete riječi začin i desert u istoj rečenici, vjerojatno vam prvo na pamet padnu cimet, klinčić, ekstrakt vanilije ili muškatni oraščić. I doista, to su klasici koji se odavno nalaze u svakoj smočnici.
No, osim ovih poznatih okusa postoji cijeli svijet začina i začinskog bilja koji se rijetko povezuju s kolačima i tortama, a itekako zaslužuju svoje mjesto u desertima. Neki su pikantni, neki gorki, neki umami, a svi zajedno mogu iznenaditi nepce i unijeti novu dubinu u vaše slastice.
Ako želite proširiti svoj repertoar i impresionirati goste, vrijeme je da se okušate s malo eksperimentiranja. Evo nekoliko začina i biljaka koje možete početi uvoditi u svoje recepte za kolače, pite ili sladolede.
Estragon
Estragon je biljka koju većina veže uz slana jela, no njegova diskretna aroma anisa i lagani citrusni tonovi odlično se uklapaju i u deserte.
Najlakši način da ga isprobate je panna cotta, čiji neutralan okus dopušta da začin zasja u punom sjaju. Estragon se može lagano prokuhati u vrhnju, a rezultat je svilenkasti desert s finim biljnim prizvukom.
Crni papar
Gotovo da nema kuhinje bez mlinca za papar, no rijetko tko ga dodaje u deserte.
A upravo tu leži njegova čar. U tijestu za pitu crni papar daje lagani „kick“ i vizualni kontrast, dok u nadjevima ublažava težinu i slatkoću.
Posebno zanimljiva kombinacija je s jagodama: nekoliko okreta svježeg papra preko jagoda u šlagu ističe njihovu sočnost i čini da okus voća zablista.
Soja
Dodavanje tekućih začina u slastice može biti izazovno, ali soja umak je savršen početak. Umjesto vode u klasičnom karamelu, upotrijebite sojin umak i dobit ćete preljev koji nije samo slan, već i bogat, s dubokom umami notom. Takva karamela savršena je uz običan sladoled od vanilije, no možete je preliti i preko čokoladnih kolača ili keksa.
Majčina dušica
Nježna aroma majčine dušice s naznakama mente i papra daje svježinu citrusnim desertima. Dodajte je u prhko tijesto za tart od limuna ili je umiješajte u kremu za cheesecake. Još jedan trik je da je ostavite da se namače u vrhnju preko noći pa njome napravite lagani šlag.
Sumak
Ako volite eksperimentirati, posegnite za sumakom. Ovaj bliskoistočno začin donosi intenzivnu kiselost i cvjetne tonove. Zanimljiv je partner tamnoj čokoladi, kojoj dodaje potrebnu svježinu i kontrast. Ključ je koristiti ga štedljivo: malo posipanja po ganacheu ili kremi bit će sasvim dovoljno.
Garam masala
Ova južnoazijska mješavina začina balansira između slatkog i slanog, jer sadrži i klasične desertne začine poput cimeta i kardamoma, ali i kumin ili korijander. Posebno dobro funkcionira u desertima s jabukama ili breskvama.
Bosiljak
Bosiljak se najčešće povezuje s pestom i tjesteninom, no njegova slatko-gorka aroma iznenađujuće dobro pristaje voću. Isprobajte salatu od jagoda, mozzarelle i bosiljka s kapljicom balzamičnog octa. U slasticama možete napraviti šlag od bosiljka za voćne pite ili ga dodati u prhke kekse za lagano slani twist. Bilo da je riječ o bobičastom ili koštičavom voću, bosiljak unosi dašak ljeta i svježine.
Miso
Miso pasta je možda najneočekivani dodatak desertima. Može zamijeniti sol u receptima i dodati bogat umami ton. U tijestu za kekse daje dubinu, a u karameli ublažava šećernu slatkoću. Posebno dobro funkcionira s čokoladom, karamelom i jesenskim začinima, dok će u blagim desertima biti previše dominantan. Tajna je u ravnoteži: dovoljno da zaokruži okus, ali ne toliko da preuzme glavnu riječ.
Dodavanje začina koji se rijetko viđaju u desertima nije samo kulinarski eksperiment, nego i način da poznate recepte pretvorite u nešto jedinstveno. Estragon, crni papar, soja umak ili miso možda zvuče neobično, no upravo ti sastojci naglašavaju slatkoću, unose kontrast i stvaraju kompleksne okuse. Sljedeći put kad budete pekli kolač, odvažite se dodati začin koji vas iznenađuje. Možda otkrijete novu omiljenu kombinaciju, a gosti će zasigurno biti oduševljeni originalnošću.