Mediteranski užitak

Focaccia sendvič s mariniranom mozzarellom odličan je brzinski ručak

Lucija Sučić Mudrić

Foto: iStock

Foto: iStock

Istovremeno lagan i zasitan

Ako ste ljubitelj bogatih i sočnih sendviča, ovaj recept će vas oduševiti!


Marinirana mozzarella, uz dodatak svježih rajčica, pečenog povrća i mekane focaccie, čini sendvič koji je istovremeno lagan i zasitan.


Priprema je brza i jednostavna, a okus – pravi mediteranski užitak.


Sastojci


  • 125 g mozzarelle (kugla), ocijeđena i natrgana na komade veličine oraha
  • 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja + malo za prelijevanje
  • ½ žličice suhog origana
  • 1 češanj češnjaka, tanko narezan
  • sok i korica 1 neprskanog limuna
  • 1 tikvica, narezana na ploške debljine 5 mm
  • 1 crveni luk, narezan na ploške debljine 5 mm
  • 1 mala focaccia (oko 20 cm)
  • 2 žlice majoneze
  • 1 rajčica, narezana na ploške debljine 1 cm
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema


U zdjeli ili staklenci pomiješajte mozzarellu s maslinovim uljem, origanom, češnjakom, limunovim sokom i koricom. Dobro pritisnite lopaticom da se sir potopi u ulje. Posolite i popaprite pa još jednom lagano pritisnite. Ostavite da odstoji dok pripremate ostalo.


Zagrijte pećnicu na grill funkciju.


Na lim stavite tikvicu i luk, pokapajte s dvije žličice maslinovog ulja, posolite i dobro promiješajte. Pecite 5–7 minuta, dok povrće ne dobije zlatno-smeđe rubove, jednom okrenite. Focacciu stavite da se ugrije zadnje dvije minute pečenja.


Prepolovite focacciu po dužini. Na donju polovicu namažite majonezu, zatim složite ploške rajčice.


Izvadite mozzarellu iz ulja i rasporedite po rajčici (ne morate iskoristiti sve). Dodajte pečeno povrće i pokapajte malo ulja u kojem se mozzarella marinirala.


Poklopite drugom polovicom focaccie i prerežite na dva obilna sendviča. Ako nosite za ponijeti, umotajte u papir za pečenje, piše BBC.


Savjet

Marinirana mozzarella može stajati do tjedan dana u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku. Odlična je i za pizzu, salate ili kao dodatak falafelu.


Ulje u kojem se mozzarella marinirala možete iskoristiti za dresing salata ili pečenje povrća.