
Foto: iStock
Istovremeno lagan i zasitan
povezane vijesti
Ako ste ljubitelj bogatih i sočnih sendviča, ovaj recept će vas oduševiti!
Marinirana mozzarella, uz dodatak svježih rajčica, pečenog povrća i mekane focaccie, čini sendvič koji je istovremeno lagan i zasitan.
Priprema je brza i jednostavna, a okus – pravi mediteranski užitak.
Sastojci
- 125 g mozzarelle (kugla), ocijeđena i natrgana na komade veličine oraha
- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja + malo za prelijevanje
- ½ žličice suhog origana
- 1 češanj češnjaka, tanko narezan
- sok i korica 1 neprskanog limuna
- 1 tikvica, narezana na ploške debljine 5 mm
- 1 crveni luk, narezan na ploške debljine 5 mm
- 1 mala focaccia (oko 20 cm)
- 2 žlice majoneze
- 1 rajčica, narezana na ploške debljine 1 cm
- sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
U zdjeli ili staklenci pomiješajte mozzarellu s maslinovim uljem, origanom, češnjakom, limunovim sokom i koricom. Dobro pritisnite lopaticom da se sir potopi u ulje. Posolite i popaprite pa još jednom lagano pritisnite. Ostavite da odstoji dok pripremate ostalo.
Zagrijte pećnicu na grill funkciju.
Na lim stavite tikvicu i luk, pokapajte s dvije žličice maslinovog ulja, posolite i dobro promiješajte. Pecite 5–7 minuta, dok povrće ne dobije zlatno-smeđe rubove, jednom okrenite. Focacciu stavite da se ugrije zadnje dvije minute pečenja.
Prepolovite focacciu po dužini. Na donju polovicu namažite majonezu, zatim složite ploške rajčice.
Izvadite mozzarellu iz ulja i rasporedite po rajčici (ne morate iskoristiti sve). Dodajte pečeno povrće i pokapajte malo ulja u kojem se mozzarella marinirala.
Poklopite drugom polovicom focaccie i prerežite na dva obilna sendviča. Ako nosite za ponijeti, umotajte u papir za pečenje, piše BBC.
SavjetMarinirana mozzarella može stajati do tjedan dana u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku. Odlična je i za pizzu, salate ili kao dodatak falafelu. Ulje u kojem se mozzarella marinirala možete iskoristiti za dresing salata ili pečenje povrća. |