Bogati okus

Cheesecake s maslacem od kikirikija i čokoladom je savršeno kremasta torta

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Ako već neko vrijeme žudite za bogatim, raskošnim okusima, onda će vam ovaj postati novi omiljeni čokoladni desert

Maslac od kikirikija i čokolada uvijek su dobitna kombinacija.


Spoj njihovih slanih i slatkih okusa stvara ukusan kontrast, a kad slijedite ovaj recept, priprema je toliko jednostavna! Bez obzira jeste li početnici ili iskusni u pečenju, dobit ćete prekrasan cheesecake bogatog, orašastog okusa koji nije presladak.


Ako već neko vrijeme žudite za bogatim, raskošnim okusima, onda će vam ovaj čokoladni cheesecake s maslacem od kikirikija postati novi omiljeni čokoladni desert. Jamčimo da ćete uživati u baš svakom zalogaju.


Sastojci


  • 190 g mljevenih čokoladnih krekera ili običnih graham krekera
  • 115 g otopljenog maslaca
  • 25 g šećera
  • 450 g krem sira (omekšanog)
  • 250 g kremastog maslaca od kikirikija
  • 50 g šećera
  • 1 jaje, lagano umućeno
  • 260 g poluslatkih čokoladnih komadića
  • 30 ml mlijeka
  • ½ žličice (oko 2,5 ml) ekstrakta vanilije
  • 2 jaja, lagano umućena
  • kikiriki (po želji)

Priprema


Priprema podloge i kreme


Zagrijte pećnicu na 150 °C. U srednje velikoj zdjeli pomiješajte mljevene krekere, otopljeni maslac i 2 žlice šećera. Smjesu utisnite na dno i oko 2,5 cm uz rubove kalupa s oprugom (promjera 23 cm).


Kalup stavite u plitki lim za pečenje i ostavite sa strane.


U velikoj zdjeli izmiksajte 1 pakiranje krem sira mikserom na srednje niskoj brzini dok ne postane glatko. Umiješajte maslac od kikirikija i ¼ šalice (50 g) šećera. Lagano umiješajte jedno lagano umućeno jaje; ostavite sa strane.


Priprema čokolade i slaganje slojeva


U malom lončiću na laganoj vatri rastopite čokoladne komadiće uz stalno miješanje. Maknite s vatre. Preostali krem sir narežite na kockice i umiješajte u rastopljenu čokoladu dok smjesa ne postane glatka. Dodajte mlijeko i vaniliju.


Lagano umiješajte dva lagano umućena jaja.


Na podlogu rasporedite polovicu čokoladne smjese.


Preko toga žlicom stavite smjesu s maslacem od kikirikija i pažljivo poravnajte. Zatim ravnomjerno rasporedite preostalu čokoladnu smjesu.


Pečenje i hlađenje


Pecite 40–45 minuta, ili dok se gornji sloj ne učvrsti kad lagano protresete kalup.


Vanjski rub (oko 5 cm) bit će lagano napuhan i suh, dok će sredina izgledati tamnije i vlažno. Ostavite da se hladi u kalupu na rešetki 15 minuta.


Tankim oštrim nožem odvojite koru od stijenki kalupa, a zatim ostavite da se kolač potpuno ohladi na rešetki.


Pokrijte i stavite u hladnjak na najmanje 4 sata. Prije posluživanja ostavite da stoji na sobnoj temperaturi 15 minuta.


Po želji pospite kikirikijem, savjetuje portal Better Home and Garden.