
Foto: iStock
Ako već neko vrijeme žudite za bogatim, raskošnim okusima, onda će vam ovaj postati novi omiljeni čokoladni desert
povezane vijesti
Maslac od kikirikija i čokolada uvijek su dobitna kombinacija.
Spoj njihovih slanih i slatkih okusa stvara ukusan kontrast, a kad slijedite ovaj recept, priprema je toliko jednostavna! Bez obzira jeste li početnici ili iskusni u pečenju, dobit ćete prekrasan cheesecake bogatog, orašastog okusa koji nije presladak.
Ako već neko vrijeme žudite za bogatim, raskošnim okusima, onda će vam ovaj čokoladni cheesecake s maslacem od kikirikija postati novi omiljeni čokoladni desert. Jamčimo da ćete uživati u baš svakom zalogaju.
Sastojci
- 190 g mljevenih čokoladnih krekera ili običnih graham krekera
- 115 g otopljenog maslaca
- 25 g šećera
- 450 g krem sira (omekšanog)
- 250 g kremastog maslaca od kikirikija
- 50 g šećera
- 1 jaje, lagano umućeno
- 260 g poluslatkih čokoladnih komadića
- 30 ml mlijeka
- ½ žličice (oko 2,5 ml) ekstrakta vanilije
- 2 jaja, lagano umućena
- kikiriki (po želji)
Priprema
Priprema podloge i kreme
Zagrijte pećnicu na 150 °C. U srednje velikoj zdjeli pomiješajte mljevene krekere, otopljeni maslac i 2 žlice šećera. Smjesu utisnite na dno i oko 2,5 cm uz rubove kalupa s oprugom (promjera 23 cm).
Kalup stavite u plitki lim za pečenje i ostavite sa strane.
U velikoj zdjeli izmiksajte 1 pakiranje krem sira mikserom na srednje niskoj brzini dok ne postane glatko. Umiješajte maslac od kikirikija i ¼ šalice (50 g) šećera. Lagano umiješajte jedno lagano umućeno jaje; ostavite sa strane.
Priprema čokolade i slaganje slojeva
U malom lončiću na laganoj vatri rastopite čokoladne komadiće uz stalno miješanje. Maknite s vatre. Preostali krem sir narežite na kockice i umiješajte u rastopljenu čokoladu dok smjesa ne postane glatka. Dodajte mlijeko i vaniliju.
Lagano umiješajte dva lagano umućena jaja.
Na podlogu rasporedite polovicu čokoladne smjese.
Preko toga žlicom stavite smjesu s maslacem od kikirikija i pažljivo poravnajte. Zatim ravnomjerno rasporedite preostalu čokoladnu smjesu.
Pečenje i hlađenje
Pecite 40–45 minuta, ili dok se gornji sloj ne učvrsti kad lagano protresete kalup.
Vanjski rub (oko 5 cm) bit će lagano napuhan i suh, dok će sredina izgledati tamnije i vlažno. Ostavite da se hladi u kalupu na rešetki 15 minuta.
Tankim oštrim nožem odvojite koru od stijenki kalupa, a zatim ostavite da se kolač potpuno ohladi na rešetki.
Pokrijte i stavite u hladnjak na najmanje 4 sata. Prije posluživanja ostavite da stoji na sobnoj temperaturi 15 minuta.
Po želji pospite kikirikijem, savjetuje portal Better Home and Garden.