Čarobno kremast

Banana Crème Brûlée desert je koji oduševljava i okusom i izgledom

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Izgleda kompliciranije nego što jest

Ako tražite desert koji će vašu obitelj ostaviti bez riječi, ovo je recept za vas. Banana crème brûlée u vlastitoj kori nije samo neodoljivo kremast i mirisan, nego je i pravi vizualni spektakl.


Ovaj naizgled neobičan desert spaja tropsku notu kokosa i banana s raskošnim karamelnim premazom crème brûléea. A najbolje od svega: gotov je brzo, bez kompliciranih koraka, i može ga pripremiti baš svatko.


Sastojci (za 2 punjene banane + malo dodatne kreme):


  • 2 banane
  • Smeđi šećer (za karameliziranje i flambiranje)
  • 1 mahuna vanilije
  • 500 ml kokosovog mlijeka
  • Malo tamnog ruma
  • 15 g škrobnog brašna

FOTO: Pexels


Priprema:


Prvo, banane prerežite po duljini, od peteljke prema dolje, kao da radite male “banana čamce” s poklopcem. Poklopac neka bude uži od dna, kako bi zadržao oblik. Pažljivo izvadite meso banane, pazeći da ne oštetite koru. U tavi karamelizirajte meso banane sa smeđim šećerom i sjemenkama iz mahune vanilije. Kad se sav šećer otopi i počne mirisati, podlijte tamnim rumom i pustite da kratko zapucketa. Dodajte kokosovo mlijeko, lagano zgnječite banane i miješajte dok se sve ne sjedini. Ostavite da lagano krčka 5 minuta.


Dobivenu smjesu procijedite kroz fino sito kako biste uklonili veće komadiće banane. Vratite kremu u tavu, umiješajte škrobno brašno i zagrijavajte dok ne postigne bogatu, gustu kremastu teksturu. Kremu ulijte u pripremljene “banana čamce” i stavite u hladnjak na tri sata kako bi se savršeno stisnula. Neposredno prije posluživanja pospite vrh smeđim šećerom i karamelizirajte kuhinjskim brenerom, baš kao kod klasičnog crème brûléea. Rezultat? Hrskava zlatna korica iznad svilenkaste, mirisne kreme.


Ovaj desert nije samo poslastica za nepce, već i za oči. Poslužen u vlastitoj kori, banana crème brûlée donosi dozu originalnosti i elegancije na vaš stol. Kokosovo mlijeko daje mu egzotičnu notu, rum unosi dubinu okusa, a karamelizirani šećer onaj završni “wow” efekt.