
Foto Matea Jurčić
povezane vijesti
Koliko prostora je potrebno za dobru zabavu? Metar, dva, deset, stotinu, pet stotina? Ako pitate Novljanke i Novljane, odgovor glasi: jedan kilometar! Jer, fešti je puno, ali samo je jedna Fešta od kilometra!
Nezaobilazna manifestacija u Novom Vinodolskom i ove je godine zasjala u punom sjaju, pretvorivši Obalu Petra Krešimira IV. u poprište štandova, zabave, opuštene atmosfere, dobre glazbe, ukusne hrane, vinskih kapi…
Unatoč tome što je u jednom trenutku iz oblaka potekla kiša, kilometarska šetnica uz samo more privukla je popriličan broj domaćih i stranih posjetitelja. Svi su odlučili ostati pozitivni, niti sekunde ne odstupivši od namjere: “ništa mi neće ovaj dan pokvarit’!”
Oko sokolovo
I sami smo pošli put novljanske Obale, uvjerivši se iz prve ruke u živopisnu ponudu raznolikih izlagača. Na štandovima su se nudile ukusne slastice, domaći likeri, rakije, nakit, prirodna kozmetika, unikatni suveniri te druge rukotvorine.
Zastajemo pored štanda Sanjina i Sande Silić, koji su u Novi došli iz Klane, i to kako bi predstavili autohtone suvenire od drva. Drveni privjesci, kemijske, zdjele, lampe, daske, naušnice, otvarači za boce, držači za čaše…, samo su neki od proizvoda koje izrađuju od drva masline, oraha ili jasena.
Ne možemo ne spomenuti da je Sanjinu i Sandi dobavljač sirovine, ni manje ni više nego – bivše “Oko sokolovo” iliti Mateo Beusan.
– Znamo se već 12 godina s Beusanom, a izradom drvenih suvenira bavimo se oko 15 godina. To nam je hobi i velika ljubav. Beusan nam maslinu dovozi iz Dubrovnika budući da se i sam bavi rezbarenjem.
Jednom nam je u Klanu doveo i 500 godina staro drvo masline na koju je navodno pala prva bomba za vrijeme Domovinskog rata. Moramo se pohvaliti i da naše drvene kemijske i nalivpera imaju Drago Ćosić, Damir Mišković i Zvonimir Boban, govori Sanjin.
Ako znamo da su prije 12 godina dobili prvu nagradu na Kvarner Expo-u u Opatiji za uporabni suvenir Hrvatske, onda i ne čudi da njihove proizvode prepoznaju “velike face”.
Nude i uslugu graviranja pa su suveniri i personalizirani. Među izlagačima srećemo supružnike Tamaru i Roberta Milak iz Novog Marofa.
U ponudi imaju liker od aronije, ruma i sedam začina, a riječ je o prvom hrvatskom niskoalkoholnom likeru koji je na londonskom IWSC-u osvojio srebrnu medalju s visoka 93 boda.
– Liker se zove “TREN” prema početnim slovima naših imena i imena naše djece. Dakle, Tamara, Robert, Elena i Nikola. Liker ima samo devet posto alkohola, dok rakije imaju 18, 20, pa čak 35 ili 40 posto alkohola, govori Robert, nakon čega zaključujemo: “To je zapravo malo jači sok”.
– Da, ako ne popiješ previše. U svakom slučaju, unutra je 60 posto matičnog soka aronije. Aronija je trpka sama po sebi, tako da je s rumom i začinima pitkija, a i jako je ljekovita.
Bogata je željezom, antioksidansima, C vitaminom… Spada u kategoriju “supervoća” koje je jedno od najjačih po nutritivnim svojstvima, uči nas Robi.
Sto “kila”
Korak po korak, stižemo i do uvijek dobro raspoloženih članova novljanske Udruge prijatelja grožđa i vina “Ružica Vinodola”. U ponudi autohtona žlahtina i graševina iz Pavlomira.
Za blagajnu je zadužen Velibor Velo Topolovec, a za rezanje pršuta Nikica Rubčić. Gudalo je podmazano, a violina spremna za sviranje…
Kad smo već kod sviranja, za izvrsnu atmosferu pobrinuli su se glazbeni sastav Allegro, Joso Butorac i grupa Vivak, Trio Arka, Duo Urnebes te Damir Biondić (Bronz).
Ne smijemo preskočiti spomenuti niti odličnu klopu. Uz ponudu lokalnih ugostiteljskih objekata, za dodatnu gastronomsku ponudu pobrinuli su se članovi Ekskluziva tima.
Loren Jovanović i njegov sin Lucas miješali su buzaru od čak 100 kilograma dagnji i 20-ak “kila” škampi. Mamma mia, mljac!
– Imamo i orade, skuše, tune, papaline… Za one koji ne vole morske plodove tu su i ćevapčići, govori Loren.
Ipak, takvi su u manjini, budući da Loren na pitanje što se više traži, riba ili meso, odgovara: “Riba, riba, riba! To ide kao vjetar!”
Nakon punog želuca i mi odmaglismo poput vjetra, ostavljajući Feštu od kilometra kilometrima daleko… Fijuuu… Da bimo i k letu!