
Foto: iStock
Umjesto avokada za ovaj kolač možete koristiti i mango
povezane vijesti
AVOKADO CHEESECAKE
TEŽINA: srednje teško
VRIJEME: 30 min + vrijeme za hlađenje
SASTOJCI:
- 240 g Digestive keksa
- 200 g tamne čokolade
- 2 zrela avokada
- 150 g mascarponea
- 50 g tekućeg slatkog vrhnja
- 50 g šećera
- 15 g soka limete
- 10 g želatine u listićima
- pistaciji po želji
- naribana korica limete po želji
ŽELATINSKI PRELJEV:
- 4 g želatine u prahu
- 125 g vode
- 7 g soka limete
PRIPREMA: Kekse usitniti u multipraktiku. Otopiti tamnu čokoladu na pari, pustiti da se malo ohladi, zatim je preliti preko keksa i dobro promiješati.
U kalup s obručem koji se skida obložen papirom za pečenje utisnuti smjesu. Staviti u hladnjak najmanje 1 sat da se podloga stegne. Želatinu staviti u hladnu vodu na 10 minuta da omekša.
Prepoloviti 2 avokada, ukloniti koštice i žlicom izvadite pulpu koju zgnječite vilicom i prelijte s 15 g soka limete.
Dobro promiješati. U lončiću zagrijati vrhnje gotovo do vrenja.
Dodati ocijeđenu želatinu i miješati pjenjačom dok se potpuno ne otopi. Mikserom na srednjoj brzini miksati zgnječeni avokado, kojem ćete redom dodati smjesu vrhnja i želatine, šećer i mascarpone. Miksati dok ne dobijete glatku i homogenu kremu.
Izvaditi podlogu iz hladnjaka, preliti kremom od avokada, poravnati špatulom i vratiti u hladnjak na najmanje 20 minuta. Za preljev u lončiću pomiješati želatinu u prahu s vodom i 7 g soka limete.
Miješati pjenjačom na laganoj vatri oko 2 minute, maknuti s vatre i pustiti da se ohladi. Tortu posuti sjeckanim pistacijima i naribanom koricom limete te preliti želatinom koja se malo ohladila.
Staviti u hladnjak jedno 2 sata da se sve stisne. Umjesto avokada za ovaj kolač možete koristiti i mango. Postupak je isti.